Ne treba ti znanost da ti kaže kako je svježa hrana zdravija nego procesuirana, posebno ako želiš izgubiti koji kilogram. Ipak, znanost je ovdje kako bi nam pomogla. Novo istraživanje pratilo je više od 133 000 ljudi i njihove prehrambene navike i kilograme čak četiri godine te potvrdilo da veći unos povrća i voća može pomoći s mršavljenjem, što uopće nije loša vijest za promjenu koja uključuje više hrane!
Međutim, za sve koji su mislili da je svejedno o kojem voću i povrću se radi, istraživanje koje je objavljeno u PLOS Medicine, također je otkrilo da vrsta voća i povrća može značajno utjecati na težinu.
Ljudi koji su dobili više kilograma, jeli su više krumpira, graška, kukuruza - povrće puno škroba koje sadrži manje vlakana ili ima veći glikemijski indeks.
S druge strane, ljudi koji su dobili manje kilograma u te četiri godine, jeli su sljedeće voće i povrće - koje ima visoku razinu vlakana i niski glikemijski indeks - dvije karakteristike koje pomažu u dužem zadržavanju sitosti, stoga zbog njih sveukupno unosiš manje kalorija.
Nije svejedno koje voće i povrće jedeš