Začini, svježi ili suhi, imaju puno veću ulogu u prehrani od poboljšanja okusa jelima. Utječu pozitivno na tvoje zdravlje - među ostalim, potiču metabolizam, probavu, cirkulaciju i jačaju imunitet, no važno je koristiti ih u umjerenim količinama.
Ružmarin je jedan od njih. Pravi smo sretnici što živimo u podneblju u kojem raste ružmarin. Ima ga gotovo svaki balkon i vrt. Možeš ga osušiti ili koristiti svježeg. Odlično se slaže s mesom, ribom i krumpirom.
Pečenja ga jako vole, ali i gradele pa je neizostavni "alat" svakog pravog roštilj majstora, kad se na njegovim užarenim rešetkama nađu ribe, piletina, ražnjići, svinjetina. Umočit će grančicu ružmarina u maslinovo ulje i njome premazati ribe, piletinu ili svinjetinu, a onaj vještiji će od grančica ružmarina napraviti štapiće za ražnjiće.
(FOTO: Pexels)
Zdravstvene dobrobiti ružmarina:
- jača mikrobiom crijeva
- pomaže regulaciju šećera u krvi
- ublažava anksioznost
- poboljšava pamćenje
- čuva srce i krvne žile
- smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije
- djeluje antistresno na organizam
Ružmarin je poseban po tome što sadrži ružmarinsku kiselinu, izuzetno jak antioksidans koji sanira oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. Želiš li se, pak, dobro opustiti nakon napornog dana skuhaj čaj od ružmarina.
U nastavku ti donosimo nekoliko načina na koje možeš svoju kuhinju obogatiti ružmarinom.