Gastro
Gastro

Uživanje u ljetnim plodovima: Rajčice su pravi izvor zdravlja i okusa

Uživanje u ljetnim plodovima: Rajčice su pravi izvor zdravlja i okusa
Ako su ljubiteljica slasnih rajčica sigurno već uživaš u ovim divnim plodovima, ali jesi li znala koliko dobrobiti ima za naše zdravlje

Rajčice, pomidore, paradajz, pome - sve su to nazivi za povrće koje obožavamo jesti tijekom cijele godine. Međutim, tijekom ljeta posebno uživamo u bogatim okusima rajčice. Sočna i slatka, svježa rajčica ukusan je dodatak salatama, dok se konzervirana koristi za pripremu ukusnih umaka za jela od tjestenine i mesa te variva. Ali jesi li znala da rajčica ima čitav niz zdravstvenih blagodati i da je zapravo voće?  

Iako rajčicu uvijek nekako nazivamo povrćem, ona je zapravo voće i pripada obitelji Solanaceae koja između ostalih plodova uključuje i patlidžan, krumpir i papriku. Postoje različite vrste rajčica od sitnijih do velikih, najraširenija je ona u crvenoj boji, ali rajčice mogu biti žute, zelene, ljubičaste i narančaste. Rajčice se uglavnom sastoje od ugljikohidrata s nekim vlaknima, ali najpoznatije su po količini vitamina kao što su beta-karoten (koji tijekom konzumacije postaje vitamin A), vitamina C i E, nekim vitaminima iz skupine B i vitamin K. Također sadrži i minerale poput kalcija i magnezija.  

Sto grama rajčice osigurava oko 6% posto dnevne potrebe kalija. Postoje dokazi da je veći unos kalija u prehrani povezan s nižim stopama moždanog udara i manjim rizikom od srčanih bolesti. Rajčica sadrži likopen, koji joj daje crvenu boju, a sve je više istraživanja koja potvrđuju da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sočan crveni plod važan je i za zdravlje očiju jer sadrži fitokemikalije nazvane karotenoidi uključujući likopen, lutein i beta-karoten. Svi ti spojevi pomažu u zaštiti od degeneracije očiju koja je povezana s godinama, ali i drugih očnih bolesti. Zanimljivo istraživanja sugeriraju da obrada i kuhanje rajčica mogu povećati njihovu hranjivu vrijednost, posebno njihovo antioksidacijsko djelovanje i likopenske spojeve. Zato ti nakon ovih super informacija koje će te potaknuti da što više uživaš u domaćim rajčicama, donosimo i nekoliko recepata.  

Jednostavna salata od rajčica za vruće ljetne dane

(Foto: Pixabay)

Sastojci i priprema: 

4-6 srednjih rajčica, oguljene i sitno nasjeckane

½  luka, vrlo sitno sjeckan

1 češanj češnjaka, nasjeckan

malo alkoholnog octa

sok jedne limete

korijander, nasjeckan

U zdjeli pomiješaj sve sastojke, a zatim salatu stavi u hladnjak da se lijepo ohladi prije serviranja.

Tjestenina s ljutim umakom od rajčica

Priprema:  (Foto: Pixabay)

Sastojci: 

2 žlice maslinovog ulja

½ srednjeg luka, sitno narezan na kockice

½ žličice čilija

1 češanj češnjaka, mljeveni

400 grama narezane rajčice

sol

225 g penna tjestenine

Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i luk te pirjaj sve dok luk ne postan staklast. 

Dodaj čili i češnjak i sve zajedno pirjaj još dvije minute.

Umiješaj rajčice i pirjaj otkriveno 20 minuta. 

U međuvremenu stavi kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Na kraju ostavi pola šalice vode od tjestenine. 

Kada je umak gotov dodaj tjesteninu i vodu. Dobro promiješaj da se umak i tjestenina sjedine. 

Serviraj toplo.

Dobar tek!

Juha od rajčica s mrkvom

Priprema:  (Foto: Pixabay)

Sastojci: 

3 žlice maslinovog ulja

2 luka, nasjeckana

2 stabljike celera, nasjeckan

1 kg mrkve, nasjeckane

250 g krumpira

500 g umaka od rajčica

750 g cherry rajčica

2 kocke od povrća

1 žličica šećera

1 žlica vinskog octa

250 grama punomasnog mlijeka

U najveći lonac stavi ulje, luk i celer i lagano pirjaj dok ne omekšaju. Dodaj mrkvu i krumpir i pirjaj nekoliko minuta. Zatim dodaj ostale namirnice (osim mlijeka) i litru vode. Prekrij i kuhaj 30 minuta, zatim otkrij i kuhaj još 20 minuta.

Nakon kuhanja juhu izblendaj ručnim mikserom i dodaj mlijeko i vode ako je potrebno. Juhu serviraj toplu, a može stajati u hladnjaku dva dana.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx