Uživanje u ljetnim plodovima: Rajčice su pravi izvor zdravlja i okusa

Ako su ljubiteljica slasnih rajčica sigurno već uživaš u ovim divnim plodovima, ali jesi li znala koliko dobrobiti ima za naše zdravlje

Uživanje u ljetnim plodovima: Rajčice su pravi izvor zdravlja i okusa

Rajčice, pomidore, paradajz, pome - sve su to nazivi za povrće koje obožavamo jesti tijekom cijele godine. Međutim, tijekom ljeta posebno uživamo u bogatim okusima rajčice. Sočna i slatka, svježa rajčica ukusan je dodatak salatama, dok se konzervirana koristi za pripremu ukusnih umaka za jela od tjestenine i mesa te variva. Ali jesi li znala da rajčica ima čitav niz zdravstvenih blagodati i da je zapravo voće?

Image

Bomba vitamina i minerala u slasnom zalogaju: Dinja je simbol ljeta


Iako rajčicu uvijek nekako nazivamo povrćem, ona je zapravo voće i pripada obitelji Solanaceae koja između ostalih plodova uključuje i patlidžan, krumpir i papriku. Postoje različite vrste rajčica od sitnijih do velikih, najraširenija je ona u crvenoj boji, ali rajčice mogu biti žute, zelene, ljubičaste i narančaste.

Rajčice se uglavnom sastoje od ugljikohidrata s nekim vlaknima, ali najpoznatije su po količini vitamina kao što su beta-karoten (koji tijekom konzumacije postaje vitamin A), vitamina C i E, nekim vitaminima iz skupine B i vitamin K. Također sadrži i minerale poput kalcija i magnezija.


Sto grama rajčice osigurava oko 6% posto dnevne potrebe kalija. Postoje dokazi da je veći unos kalija u prehrani povezan s nižim stopama moždanog udara i manjim rizikom od srčanih bolesti. Rajčica sadrži likopen, koji joj daje crvenu boju, a sve je više istraživanja koja potvrđuju da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sočan crveni plod važan je i za zdravlje očiju jer sadrži fitokemikalije nazvane karotenoidi uključujući likopen, lutein i beta-karoten. Svi ti spojevi pomažu u zaštiti od degeneracije očiju koja je povezana s godinama, ali i drugih očnih bolesti.

Zanimljivo istraživanja sugeriraju da obrada i kuhanje rajčica mogu povećati njihovu hranjivu vrijednost, posebno njihovo antioksidacijsko djelovanje i likopenske spojeve. Zato ti nakon ovih super informacija koje će te potaknuti da što više uživaš u domaćim rajčicama, donosimo i nekoliko recepata.

Jednostavna salata od rajčica za vruće ljetne dane

Image


(Foto: Pixabay)

Sastojci i priprema: 

  • 4-6 srednjih rajčica, oguljene i sitno nasjeckane
  • ½  luka, vrlo sitno sjeckan
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • malo alkoholnog octa
  • sok jedne limete
  • korijander, nasjeckan
  • U zdjeli pomiješaj sve sastojke, a zatim salatu stavi u hladnjak da se lijepo ohladi prije serviranja.

Tjestenina s ljutim umakom od rajčica

Priprema: 

Image


(Foto: Pixabay)

Sastojci: 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ½ srednjeg luka, sitno narezan na kockice
  • ½ žličice čilija
  • 1 češanj češnjaka, mljeveni
  • 400 grama narezane rajčice
  • sol
  • 225 g penna tjestenine
  • Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i luk te pirjaj sve dok luk ne postan staklast. 
  • Dodaj čili i češnjak i sve zajedno pirjaj još dvije minute.
  • Umiješaj rajčice i pirjaj otkriveno 20 minuta. 
  • U međuvremenu stavi kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Na kraju ostavi pola šalice vode od tjestenine. 
  • Kada je umak gotov dodaj tjesteninu i vodu. Dobro promiješaj da se umak i tjestenina sjedine. 
  • Serviraj toplo.
  • Dobar tek!

Juha od rajčica s mrkvom

Priprema: 

Image


(Foto: Pixabay)

Sastojci: 

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 luka, nasjeckana
  • 2 stabljike celera, nasjeckan
  • 1 kg mrkve, nasjeckane
  • 250 g krumpira
  • 500 g umaka od rajčica
  • 750 g cherry rajčica
  • 2 kocke od povrća
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica vinskog octa
  • 250 grama punomasnog mlijeka
  • U najveći lonac stavi ulje, luk i celer i lagano pirjaj dok ne omekšaju. Dodaj mrkvu i krumpir i pirjaj nekoliko minuta. Zatim dodaj ostale namirnice (osim mlijeka) i litru vode. Prekrij i kuhaj 30 minuta, zatim otkrij i kuhaj još 20 minuta.
  • Nakon kuhanja juhu izblendaj ručnim mikserom i dodaj mlijeko i vode ako je potrebno. Juhu serviraj toplu, a može stajati u hladnjaku dva dana.