Rajčice, pomidore, paradajz, pome - sve su to nazivi za povrće koje obožavamo jesti tijekom cijele godine. Međutim, tijekom ljeta posebno uživamo u bogatim okusima rajčice. Sočna i slatka, svježa rajčica ukusan je dodatak salatama, dok se konzervirana koristi za pripremu ukusnih umaka za jela od tjestenine i mesa te variva. Ali jesi li znala da rajčica ima čitav niz zdravstvenih blagodati i da je zapravo voće?
Iako rajčicu uvijek nekako nazivamo povrćem, ona je zapravo voće i pripada obitelji Solanaceae koja između ostalih plodova uključuje i patlidžan, krumpir i papriku. Postoje različite vrste rajčica od sitnijih do velikih, najraširenija je ona u crvenoj boji, ali rajčice mogu biti žute, zelene, ljubičaste i narančaste.
Rajčice se uglavnom sastoje od ugljikohidrata s nekim vlaknima, ali najpoznatije su po količini vitamina kao što su beta-karoten (koji tijekom konzumacije postaje vitamin A), vitamina C i E, nekim vitaminima iz skupine B i vitamin K. Također sadrži i minerale poput kalcija i magnezija.
Sto grama rajčice osigurava oko 6% posto dnevne potrebe kalija. Postoje dokazi da je veći unos kalija u prehrani povezan s nižim stopama moždanog udara i manjim rizikom od srčanih bolesti. Rajčica sadrži likopen, koji joj daje crvenu boju, a sve je više istraživanja koja potvrđuju da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sočan crveni plod važan je i za zdravlje očiju jer sadrži fitokemikalije nazvane karotenoidi uključujući likopen, lutein i beta-karoten. Svi ti spojevi pomažu u zaštiti od degeneracije očiju koja je povezana s godinama, ali i drugih očnih bolesti.
Zanimljivo istraživanja sugeriraju da obrada i kuhanje rajčica mogu povećati njihovu hranjivu vrijednost, posebno njihovo antioksidacijsko djelovanje i likopenske spojeve. Zato ti nakon ovih super informacija koje će te potaknuti da što više uživaš u domaćim rajčicama, donosimo i nekoliko recepata.
Jednostavna salata od rajčica za vruće ljetne dane
(Foto: Pixabay)
Sastojci i priprema:
- 4-6 srednjih rajčica, oguljene i sitno nasjeckane
- ½ luka, vrlo sitno sjeckan
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- malo alkoholnog octa
- sok jedne limete
- korijander, nasjeckan
- U zdjeli pomiješaj sve sastojke, a zatim salatu stavi u hladnjak da se lijepo ohladi prije serviranja.
Tjestenina s ljutim umakom od rajčica
Priprema:
(Foto: Pixabay)
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ srednjeg luka, sitno narezan na kockice
- ½ žličice čilija
- 1 češanj češnjaka, mljeveni
- 400 grama narezane rajčice
- sol
- 225 g penna tjestenine
- Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i luk te pirjaj sve dok luk ne postan staklast.
- Dodaj čili i češnjak i sve zajedno pirjaj još dvije minute.
- Umiješaj rajčice i pirjaj otkriveno 20 minuta.
- U međuvremenu stavi kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Na kraju ostavi pola šalice vode od tjestenine.
- Kada je umak gotov dodaj tjesteninu i vodu. Dobro promiješaj da se umak i tjestenina sjedine.
- Serviraj toplo.
- Dobar tek!
Juha od rajčica s mrkvom
Priprema:
(Foto: Pixabay)
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 luka, nasjeckana
- 2 stabljike celera, nasjeckan
- 1 kg mrkve, nasjeckane
- 250 g krumpira
- 500 g umaka od rajčica
- 750 g cherry rajčica
- 2 kocke od povrća
- 1 žličica šećera
- 1 žlica vinskog octa
- 250 grama punomasnog mlijeka
- U najveći lonac stavi ulje, luk i celer i lagano pirjaj dok ne omekšaju. Dodaj mrkvu i krumpir i pirjaj nekoliko minuta. Zatim dodaj ostale namirnice (osim mlijeka) i litru vode. Prekrij i kuhaj 30 minuta, zatim otkrij i kuhaj još 20 minuta.
- Nakon kuhanja juhu izblendaj ručnim mikserom i dodaj mlijeko i vode ako je potrebno. Juhu serviraj toplu, a može stajati u hladnjaku dva dana.