
Uživanje u ljetnim plodovima: Rajčice su pravi izvor zdravlja i okusa

Rajčice, pomidore, paradajz, pome - sve su to nazivi za povrće koje obožavamo jesti tijekom cijele godine. Međutim, tijekom ljeta posebno uživamo u bogatim okusima rajčice. Sočna i slatka, svježa rajčica ukusan je dodatak salatama, dok se konzervirana koristi za pripremu ukusnih umaka za jela od tjestenine i mesa te variva. Ali jesi li znala da rajčica ima čitav niz zdravstvenih blagodati i da je zapravo voće?
Sastojci i priprema:
4-6 srednjih rajčica, oguljene i sitno nasjeckane
½ luka, vrlo sitno sjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
malo alkoholnog octa
sok jedne limete
korijander, nasjeckan
U zdjeli pomiješaj sve sastojke, a zatim salatu stavi u hladnjak da se lijepo ohladi prije serviranja.
Priprema:
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
½ srednjeg luka, sitno narezan na kockice
½ žličice čilija
1 češanj češnjaka, mljeveni
400 grama narezane rajčice
sol
225 g penna tjestenine
Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i luk te pirjaj sve dok luk ne postan staklast.
Dodaj čili i češnjak i sve zajedno pirjaj još dvije minute.
Umiješaj rajčice i pirjaj otkriveno 20 minuta.
U međuvremenu stavi kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Na kraju ostavi pola šalice vode od tjestenine.
Kada je umak gotov dodaj tjesteninu i vodu. Dobro promiješaj da se umak i tjestenina sjedine.
Serviraj toplo.
Dobar tek!
Priprema:
Sastojci:
3 žlice maslinovog ulja
2 luka, nasjeckana
2 stabljike celera, nasjeckan
1 kg mrkve, nasjeckane
250 g krumpira
500 g umaka od rajčica
750 g cherry rajčica
2 kocke od povrća
1 žličica šećera
1 žlica vinskog octa
250 grama punomasnog mlijeka
U najveći lonac stavi ulje, luk i celer i lagano pirjaj dok ne omekšaju. Dodaj mrkvu i krumpir i pirjaj nekoliko minuta. Zatim dodaj ostale namirnice (osim mlijeka) i litru vode. Prekrij i kuhaj 30 minuta, zatim otkrij i kuhaj još 20 minuta.
Nakon kuhanja juhu izblendaj ručnim mikserom i dodaj mlijeko i vode ako je potrebno. Juhu serviraj toplu, a može stajati u hladnjaku dva dana.


Najprodavaniji parfemi svih vremena: Mirisne ikone koje su obilježile brojne generacije

Od gradskih ulica do plaže: Kratke traper hlače su must-have za vruće ljetne dane
