Uz ružmarin jela su ukusnija, ali i zdravija. Evo što sve trebaš znati o ovoj začinskoj biljci

Ružmarin je poseban po tome što sadrži ružmarinsku kiselinu, izuzetno jak antioksidans koji sanira oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala

Uz ružmarin jela su ukusnija, ali i zdravija. Evo što sve trebaš znati o ovoj začinskoj biljci

Začini, svježi ili suhi, imaju puno veću ulogu u prehrani od poboljšanja okusa jelima. Utječu pozitivno na tvoje zdravlje - među ostalim, potiču metabolizam, probavu, cirkulaciju i jačaju imunitet, no važno je koristiti ih u umjerenim količinama. 

Ružmarin je jedan od njih. Pravi smo sretnici što živimo u podneblju u kojem raste ružmarin. Ima ga gotovo svaki balkon i vrt. Možeš ga osušiti ili koristiti svježeg. Odlično se slaže s mesom, ribom i krumpirom.

Image

Bosiljak - mirisni listići zlata vrijedni obogatit će tvoju kuhinju


Pečenja ga jako vole, ali i gradele pa je neizostavni "alat" svakog pravog roštilj majstora, kad se na njegovim užarenim rešetkama nađu ribe, piletina, ražnjići, svinjetina. Umočit će grančicu ružmarina u maslinovo ulje i njome premazati ribe, piletinu ili svinjetinu, a onaj vještiji će od grančica ružmarina napraviti štapiće za ražnjiće. 
(FOTO: Pexels)

Zdravstvene dobrobiti ružmarina:

  • jača mikrobiom crijeva
  • pomaže regulaciju šećera u krvi
  • ublažava anksioznost
  • poboljšava pamćenje
  • čuva srce i krvne žile
  • smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije
  • djeluje antistresno na organizam


Ružmarin je poseban po tome što sadrži ružmarinsku kiselinu, izuzetno jak antioksidans koji sanira oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. Želiš li se, pak, dobro opustiti nakon napornog dana skuhaj čaj od ružmarina.

U nastavku ti donosimo nekoliko načina na koje možeš svoju kuhinju obogatiti ružmarinom. 



Aromatizirano maslinovo ulje

Maslinovo ulje već je samo po sebi bogato okusom, no želiš li ga dodatno aromatizirati, dodaj mu začinsko bilje ili pak čili. Možeš i jedno i drugo. Dobit ćeš vrlo aromatično i pikantno ulje kojim možeš začiniti salatu, jela ili pak marinirati meso.

Uberi dvije-tri grančice ružmarina, operi ih i dobro osuši. Ne smije ostati niti malo vlažno jer će voda loše djelovati na ulje. Kada su grančice potpuno suhe (možeš ih ostaviti na čistoj krpi ili papirnatom ručnik jedan dan da se osuše) dodaj ih u bočicu s maslinovim uljem i ostavi tjedan dana da ružmarin pusti eterična ulja u maslinovo. Nakon toga, ulje je spremno za konzumaciju, a i dobro izgleda s ružmarinovom grančicom i čilijem (ako si ga odlučila zaljutiti).

Image


(FOTO: Pexels)

Focaccia s maslinama, rajčicama i ružmarinom

Sastojci

Tijesto
Premaz
Postupak

U šalici izmrvi kvasac, dodaj 150 ml vode i šećer te promiješaj i pusti da naraste (jedno deset minuta će mu trebati).

U posudu uspi brašno, dodaj mu kvasac, ostatak vode i umijesi tijesto. Mijesi ga dok ne dobiješ glatko tijesto, potom ga izvadi iz posude na pobrašnjenu podlogu i još mijesi minutu-dvije. Prebaci ga natrag u posudu, prekrij krpom i ostavi da se diže dok se ne udvostruči. Naulji pleh i rukama ga razvaljaj, odnosno prstima ga "izguraj" sve do rubova. Ostat će od jagodica rupice koje daju izgled focacci.

U tijesto utisni rajčice, masline i grančice ružmarina te ga premaži mješavinom maslinovog ulja, češnjaka, soli i papra. 

Peci focacciu u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva 20 minuta. 


  • 500 grama glatkog brašna
  • 15 grama svježeg kvasca
  • žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 300 ml tople vode
  • 3-4 velike žlice maslinovog ulja
  • malo soli i papra
  • češanj češnjaka

Dodaci

  • masline
  • ružmarin
  • cherry rajčice

Pečeni krumpir s ružmarinom

Ako ne možeš zamisliti krumpir u ulozi glavnog jela, već samo kao prilog mesu ili ribi, vrijeme je da samu sebe razuvjeriš. Pripremi pečeni krumpir s ružmarinom, kao prilog dodaj mu salatu od rajčice i umak od kiselog vrhnja s češnjakom te uživaj u bogatstvu okusa. Najest ćeš se, ne brini.

Sastojci za 2 osobe
Postupak

Ako je krumpir mlad, nemoj ga guliti, već ga samo dobro operi. Nareži ga na četvrtine, slaninu na sitne kockice, luk na ploskice, a češnjak na listiće ili ga zgnječi. Krumpir stavi u pleh, posoli ga, popapri, naulji, dodaj pancetu, luk, češnjak i ružmarin te sve dobro pomiješaj i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva 30 do 40 minuta, ovisno o veličini krumpir.

  • 0,5 kg krumpira
  • glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 gr slanine
  • 2-3 grančice ružmarina 
  • sol i papar
  • ulje ili mast