Bosiljak je sastavni dio mediteranske kuhinje i izuzetno zdrav začin koji možeš dodati jelu ili pak napraviti cijelo jelo od njega, poput tjestenine s pestom. Osim u mediteranskoj, koristi se dosta i u kuhinjama Dalekog Istoka.
Lako ga je uzgojiti pa ti preporučujemo da kupiš barem jednu sadnicu i posadiš je u teglicu na svome balkonu, prozorskoj dasci ili u vrt. Miris mu je božanstven, u što si se sigurno imala priliku uvjeriti. Mudro bi bilo zasaditi ga kraj rajčice jer se ove dvije biljke međusobno podupiru dok rastu, a odlično se slažu i na tanjuru.
Sjeti se samo lagane salate od mozzarelle, bosiljka i rajčice ili pak pizze svih pizza margarite, navodno prve ikad napravljene i to u Napulju, u čast dolaska kraljice Margherite, a na kojoj je upravo ovaj trojac. Još jedan detaljčić - i talijansku zastavu krase boje rajčice, mozzarelle i bosiljka.
Da se vratimo na bosiljak. Ova biljka botanički spada u porodicu mente i obiluje nutrijentima poput kalcija, kalija i antioksidansima. Antioksidansi pomažu organizmu da neutralizira štetni učinak oksidativnog stresa na stanice te uništavaju slobodne radikale. U bosiljku se nalaze antioksidansi beta karoten i antocianin.
Studija provedena 2013. pokazala je da fitokemikalije iz bosiljka mogu pomoći u prevenciji nekih vrsta zloćudnih tumora, poput karcinoma kože, jetara, pluća i usta, piše portal Medical News Today.
Bosiljak pomaže održati zdravlje srca i krvnih žila, sniziti povišeni kolesterol i trigliceride te smanjiti upale u organizmu.
Osim toga, ova biljka čiji naziv basilicum dolazi od grčke riječi za vladara ili kralja - basileus, što govori o njezinoj važnosti kroz povijest, odnosno njezinom učinku na zdravlje, odlična je u borbi protiv E. coli, bakterije koje se vrlo teško riješiti. Bosiljak također poboljšava probavu i ubrzava metabolizam.
Dovoljno razloga da ga uvrstiš u svoju kuhinju, zar ne? U nastavku ti donosimo tri ukusna recepta s bosiljkom.
Pesto genovese
Postupak:
Sjemenke pinjola tostiraj na suhoj tavi dok ne puste miris. Bosiljak usitni u mužaru. Postepeno dodavaj pinjole, češnjak i maslinovo ulje dok ne dobiješ pastu željene gustoće. Na kraju dodaj sir i po potrebi sol i papar. Umak prelij po tjestenini i dobro promiješaj.
Ponekad je ono najednostavnije najbolje. U ovom slučaju to je slavni pesto genovese, pesto od svježeg bosiljka i pinjola porijeklom iz Genove, za koji ti treba tek nekoliko minuta vremena. Taman dok se skuha tjestenina. Pesto dolazi od talijanske riječi pestare što znači zgnječiti.
Sastojci za pesto:
- 2-3 češnja češnjaka
- vezica svježeg bosiljka
- 20 g pinjola
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- malo soli i papra
- žlica naribanog parmezana
Som na tajlandski s bosiljkom
Kao što smo spomenule, osim mediteranske i kuhinje Dalekog Istoka, među kojima je i tajlandska, također vole bosiljak.
Sastojci:
Za marinadu
Za umak
Postupak:
Soma izreži na odreske debljine jednog centimetra te ostavi u marinadi sat vremena. Potom ga isprži u dubokom ulju i ostavi sa strane dok ne napraviš umak.
U posudu za umak zagrij ulje te na njega stavi luk , a nakon par minuta, kad luk postane proziran ali i dalje hrskav, dodaj nasjeckani češnjak. Kada zažuti dodaj hoisin umak, sriracha umak, salapeño papričice, bosiljak, soli i papar te u njega na kraju umiješaj soma kojeg si ispržila u dubokom ulju. Uz ovo jelo serviraj rižu.
- 1/2 šalice brašna
- 1/2 šalice škroba ili gustina
- žličica soli malo papra
- kilogram soma
- 3 žličice hoisin umaka
- 1 žličica sriracha umaka (ljuti umak od čilija i češnjaka)
- dva češnja češnjaka
- 1 luk narezan na veće komade
- šaka svježeg bosiljka
- žličica ulja
- 2 jalapeno papričice na tanko narezane
Juha od bosiljka i rajčice
Postupak:
Pećnicu zagrij na 220 Celzijevih stupnjeva. Rajčice nareži na pola po dužini, a režnjeve češnjaka zgnječi nožem. Na pleh koji si obložila papirom za pečenje poredaj rajčice i češnjak. Pokapaj maslinovim uljem, posoli i popapri te peci 20 minuta.
U loncu u kojem ćeš kuhati juhu zagrij žlicu maslinovog ulja, dodaj luk, papričice i sitno narezan krumpir te dinstaj sve skupa 6-7 minuta, dok krumpir ne postane lagano hrskav, a luk proziran. Dodaj koncentrat rajčice i temeljac pa pusti da zakipi, a onda smanji vatru i kuhaj. Kada je krumpir skoro kuhan, dodaj rajčicu i češnjak iz pećnice te listove bosiljka (nekoliko ih sačuvaj za dekoraciju). Kuhaj još 5 minuta te izradi juhu štapnim mikserom. Ulij je u tanjure, ukrasi bosiljkom i pospi svježe ribanim parmezanom.
Sastojci:
- 4 velike, zrele rajčice
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 5 češnjeva češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 1 ljuta papričica (po želji)
- 1 krumpir
- 8 dcl povrtnog temeljca
- 2 šalice svježeg lišća bosiljka