Uvrsti ih u svoju prehranu: Istražile smo koji su vitamini i minerali važni za žensko zdravlje

Nedostatak ključnih vitamina i minerala može uzrokovati mnoge probleme poput stresa, tjeskobe, depresije, niskog libida i drugih negativnih simptoma

Uvrsti ih u svoju prehranu: Istražile smo koji su vitamini i minerali važni za žensko zdravlje

Uravnotežena prehrana izuzetno je bitna za naše zdravlje, a morala bi biti obogaćena i vitaminima i mineralima koji štite zdravlje i jačaju naš imunološki sustav. Iz tog razloga, vrlo je važno obogatiti svoju prehranu zdravim namirnicama koje će nam osigurati sve potrebne nutrijente.

Image

Znaš li koje vrste voća su najzdravije i zašto? I koje voće je tvoj najveći saveznik u mršavljenju?


No često kroz prehranu ne možemo unijeti sve bitne vitamine i minerale koji su potrebni za pravilno funkcioniranje organizma stoga je dobro razmisliti o uzimanju određenih dodataka prehrani.

via GIPHY

Nedostatak ključnih vitamina i minerala može uzrokovati mnoge probleme poput stresa, tjeskobe, depresije, niskog libida i još puno toga. Ipak, prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, najbolje je posavjetovati se sa liječnikom.

U nastavku ti otkrivamo neke od najvažnijih vitamina i minerala za žensko zdravlje te njihovu funkciju pa ih nastoj što češće uključiti u svoju prehranu.

Foto: Unsplash

Vitamin D

D vitamin jedan je od najvažnijih za naše zdravlje, a boravak na suncu potiče njegovu proizvodnju. Zaslužan je za regulaciju svih onih hormona koji su povezani s raspoloženjem i ponašanjem. Mnogima D vitamin nedostaje, a njegov nedostatak može loše utjecati na imunitet te povećati rizik od raznih kroničnih bolesti. U kombinaciji s kalcijem, D vitamin čuva zdrave kosti, a osobito je bitan za žene u starijoj dobi. Neki od najvažnijih izvora D vitamina su jogurt, jaja, losos, mlijeko i gljive.


Image

Magnezij

Magnezij je mineral koji mnogima nedostaje, no lako ga možemo unijeti kroz prehranu. Namirnice bogate magnezijem su orašasti plodovi, špinat, žitarice i sjemenke. Drugi način je korištenje magnezijevog ulja lokalno. Magnezij može pomoći u borbi protiv nesanice, depresije, stresa i umora.


Probiotici

Probiotici su bakterije koje pomažu u uravnoteženju crijevne flore i važne su za imunološki sustav te za borbu protiv mnogih bolesti. Osim kroz dodatke prehrani, probiotike možemo unijeti i kroz fermentirane namirnice poput jogurta i kefira. Ipak, najučinkovitiji su probiotički pripravci u obliku kapsula i tableta.  Image

Omega-3 masne kiseline

Znanstveno je dokazano koliko su omega-3 masne kiseline važne za ljudsko zdravlje, štite srce i krvne žile, a nalaze se u ribi, no mogu se unositi i konzumacijom ribljeg ulja odnosno kapsulama u kojima se nalazi. Imaju protuupalna svojstva i dobre su za zdravlje zglobova, ali i za rad mozga. Pojedine studije pokazale su da uzimanje omega-3 masnih kiselina može ukloniti i simptome depresije.  


Image

Kalcij

Kalcij je bitan osobito za žensko zdravlje jer čuva zdravlje kostiju i može zaštititi od osteoporoze. Ne može se proizvesti u tijelu, stoga ga trebamo unositi kroz prehranu. Iako se nalazi u mnogim namirnicama, danas mnogima kalcij nedostaje i to uglavnom radi nezdravog načina života jer masna hrana i kofein otežavaju njegovu apsorpciju. Nalazi se u zelenom povrću poput špinata, blitve i brokule, ali i u mliječnim proizvodima. Ima ga i u mahunarkama.


Image

Željezo

Željezo je jedan od minerala o čijem se manjku često priča, a osobito su pogođene skupine žene, vegetarijanci i trudnice. Simptomi nedostatka željeza su umor i anemija, a nalazi se u crvenom mesu, mahunarkama, soji i žitaricama. Bolju apsorpciju željeza potiče vitamin C pa je dobro uzimati ga kroz prehranu ili u obliku dodataka prehrani.


Image

Vitamin B12

Izvor vitamina B12 je hrana životinjskog podrijetla, a važan je za zdravlje živaca i krvnih stanica. S njegovim nedostatkom često imaju problema vegani, ali i žene pa ga je dobro uzimati u obliku dodataka prehrani. Nalazi se i u prehrambenom kvascu.Image