NOVO ISTRAŽIVANJE

Ne spavaš dovoljno i rijetko odlaziš u krevet u isto vrijeme? Evo kako to utječe na tvoje tijelo

Čula si bezbroj puta da je dobar san ključan za normalno funkcioniranje organizma i da je najbolje imati uhodan ritam spavanja, no što ako ti to nikako ne polazi za rukom? U tom slučaju možeš očekivati brojne simptome - od kojih su neki prilično zastrašujući

profimedia-0014457000.jpg
Foto: profimedia.hr

Spavanje je za nas jednako važno kao i hrana, ono je naša biološka potreba, a dobar san igra ključnu ulogu za naše zdravlje i dobrobit tijekom našeg života. To koliko sati efektivnog spavanja trebamo ovisi o našoj dobi - ali i o našem spolu te zdravstvenom stanju. Generalno, odrasla bi osoba trebala spavati 7 do 9 sati svake noći. Ipak, razna istraživanja pokazuju kako većina ljudi uspije uhvatiti puno manje sati sna. Pri tom mnogi ne zamišljaju o tome kako nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na naše tijelo, ali i psihu.

Image
SOS ZA NEISPAVANE

Loše si spavala? Uz ove trikove lakše ćeš preživjeti dan

Kad se govori o kvalitetnom snu, misli se na onaj u kojem se prolaze sve tako zvane faze spavanja - zapravo, njih 5. U prve dvije faze spavamo laganim snom, u trećoj četvrtoj dubljim da bi nakon otprilike 90 minuta uslijedila REM faza u kojoj najdublje sanjamo. Ovaj se ciklus tijekom noći ponavlja do 5 puta i upravo je zato vrlo važno spavati dovoljno dugo - inače nećemo stići 'odspavati' dovoljno ciklusa navedenih faza.

Image
Foto: Pexels

Zašto je to važno? Zato svaka od ovih faza ima svoje osobitosti i ako ih ne prođemo sve probudit ćemo se umorni. Ali, to ni blizu nije najgora posljedica nedostatka san, jer ako ovaj problem postane kroničan imat će ove ozbiljne posljedice:

 • slabiji imunitet
 • pojačan apetit i napadaji gladi
 • problem is kožom
 • razdražljivost
 • slabije pamćenje i koncentracija
 • debljanje
 • smanjen libido
 • depresija
 • kraći životni vijek

Osim dovoljno sati spavanja, vrlo je važno odlaziti u krevet uvijek u isto vrijeme - dakle i u dane vikenda te na praznike. U odrasloj dobi rijetko tko poštuje ovakav strog raspored te si često na slobodne dane 'priuštimo' kasno lijeganje i ujutro dulje spavanje. Ali čak i male razlike u ritmu spavanja mogu imati velike posljedice - tako barem govori posljednje istraživanje iz Velike Britanije.

"Istraživanje nad gotovo tisuću odraslih osoba koje su proveli su znanstvenici s Kings Collegea u Londonu, otkrilo je da čak i 90-minutna razlika u rasporedu noćnog sna tijekom uobičajenog tjedna može utjecati na vrste bakterija koje se nalaze u crijevima. Zaista je važno imati širok raspon različitih vrsta bakterija u vašem probavnom sustavu. Neke su bolje za nas od drugih, ali dobivanje prave kombinacije ključno je za sprječavanje brojnih bolesti", piše BBC.

Kasniji odlazak na počinak tijekom vikenda je pojava poznata pod nazivom 'društveni jet lag', a vjeruje se kako uglavnom pogađa mlađu populaciju:

"[Društveni jet lag] može potaknuti vrste mikrobiote koje nepovoljno utječu na vaše zdravlje", tvrdi Kate Bermingham, autorica studije i viša znanstvenica za prehranu u zdravstvenoj znanstvenoj tvrtki Zoe.

Image
Foto: Pexels

Osim što stvara kaos u našim crijevima, ova loša navika povezuje se s povećanom željom za nezdravom hranom. Prema navedenoj studiji ,osobe koje su imale 'društveni jet lag' konzumirali su više prženog krumpirića, čipsa i zaslađenih napitaka, a jeli su manje količine voća i orašastih plodova. Prethodna su istraživanja pokazala kako je 'društveni jet lag' povezan s prekomjernom težinom i nizom posljedičnih bolesti.

Naravno, uzroka zašto ne spavamo dovoljno i nemamo zdrave navike vezano za odlazak na počinak mogu biti brojni, od stresa do određenih lijekova, pa je važno ispitati same uzroke problema. Ipak, evo što možeš odmah učiniti kako bi si pomogla:

 • Svaku večer odlazi u krevet u približno isto vrijeme i namjesti budilicu uvijek na isti sat;
 • Izbjegavaj kofeinske napitke iza 18 sati;
 • Redovitoj vježbaj i provodi vrijeme na svježem zraku;
 • Biraj zdravu i uravnoteženu prehranu;
 • Ne jedi netom prije odlaska na spavanje i izbjegavaj tešku hranu za večeru;
 • Nauči tehnike disanja koje će ti pomoći umiriti tijelo i um prije odlaska na počinak;
 • Prije spavanja izbjegavaj konzumaciju alkohola i pušenje.

Pogledaj video: Kako se zdravo hraniti na poslu?