VAŽAN NUTRIJENT

Ugljikohidrati nisu štetni za zdravlje kao što mnogi misle - evo zašto

Iako rafinirani ugljikohidrati mogu biti štetni ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, cjelovite namirnice izvor su ugljikohidrata koji su nevjerojatno zdravi. Zapravo, mnoge od najzdravijih namirnica na svijetu bogate su ugljikohidratima

Ugljikohidrati u prehrani
Foto: Unsplash

Ljudi koji žive najdulje konzumiraju puno ugljikohidrata

Zanimljivo je i da ljudi koji žive u tzv. 'plavim zonama' (regijama gdje ljudi žive najdulje) konzumiraju visok udio ugljikohidrata. Primjerice, otok Okinawa u Japanu ima najviše stogodišnjaka na svijetu. Njihova je prehrana bogata namirnicama koje sadrže ugljikohidrate, kao što su batat, zeleno povrće i mahunarke. Slično vrijedi i za stanovnike grčkog otoka Ikarije koji također jedu puno mahunarki, krumpira i kruha. Nekoliko drugih plavih zona dijeli slične prehrambene obrasce, što ukazuje na to da ugljikohidrati nisu tako loši za zdravlje kao što mnogi misle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
8/9