Zgrušavanje krvi

Trombocitopenija: Prepoznaj simptome 'rijetke' krvi

Krv može biti rjeđa zbog različitih uzroka, ponekad čak i lijekovi mogu izazvati ovo stanje. Važno je znati da se simptomi mogu pojaviti naglo ili postepeno

til-jentzsch-VzgPqkWPPSU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kada se kaže da je krv "jako rijetka" znači da je smanjeni broj trombocita odnosno krvnih pločica u krvi. Trombociti sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi, a između 150 i 350 tisuća trombocita je normalan broj. Sve ispod tog broja je zdravstveni problem i naziva se trombocitopenija. Ovo stanje je vrlo opasno jer to znači da je teško zaustaviti krvarenje, a krvarenja mogu biti i unutarnja.

Image
Sve više oboljelih

'Tihi ubojica': Prirodni načini kako smanjiti visoki krvni tlak

Smanjenje broja krvnih pločica u krvi može biti posljedica mnogih bolesti, a nekada se ni ne može pronaći točan uzrok. Ponekad liječnici posumnjaju na ovu bolest kroz rutinske ili neke druge kontrole krvi. Simptomi bolesti se mogu pojaviti postepeno, ali i naglo. Uzroci mogu biti infekcije, ali ponekad se može raditi i o lijekovima jer mnogi imaju ovo na popisu nuspojava. Postoje određeni simptomi koji se mogu ukazivati na ovaj problem i u slučaju da se pojavljuju vrlo je važno javiti se liječniku i napraviti pretrage.

Česte modrice

Jedan od najčešćih simptoma trombocitopenije je često pojavljivanje modrica, piše klinika Mayo. Modrice se pojavljuju puno češće nego inače ili relativno mali udarci mogu uzrokovati velike modrice. Zbog toga ponekad može izgledati kao da se neobjašnjivo pojavljuju. Također modrice mogu biti manje i razbacane.

shimmer fallback

Iznenadno ili neobično krvarenje

Dugotrajno krvarenje čak i zbog vrlo malih ozljeda je još jedan znak da je krv puno rjeđa nego što bi trebala biti. Mogu se pojavljivati krvarenje iz nosa, iz desni, menstruacije mogu biti puno jače, ali se može pojaviti krv u stolici ili urinu.

shimmer fallback

Crvene mrlje na koži

Ako je broj trombocita smanjen mogu se pojaviti površna krvarenja na koži, u obliku osipa na koži i crvenih mrlja. Najčešće se pojavljuju na donjim dijelovima nogu.

shimmer fallback

Umor

Puno manjih krvarenja mogu izazvati druge probleme u tijelu poput nedostatka željeza, a onda i anemiju. Posljedica ovog problema može biti i umor. Smatra se da je niska razina trombocita poremećaj imunološkog sustava, a umor može biti posljedica i drugih problema s imunološkim sustavom.

shimmer fallback

Kada se treba javiti liječniku?

Stručnjaci kažu da se kod pojave simptoma treba javiti liječniku jer trombocitopenija može biti opasna. Bez primjerenog liječenja ovo stanje može izazvati unutarnja krvarenja što može biti opasno po život. Ako su lijekovi uzrok smanjenog broja trombocita vjerojatno će biti samo dovoljno promijeniti lijekove te zatim ponovno napraviti pretrage. U svakom slučaju vrlo se važno javiti liječniku bez obzira na uzrok jer se mogu izbjeći komplikacije.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.