Sve više oboljelih

'Tihi ubojica': Prirodni načini kako smanjiti visoki krvni tlak

Povišeni krvni tlak utječe za stanje cijelog tijela, a povećava rizik od srčanih bolesti, bolesti bubrega i moždanog udara

profimedia-0630063852.jpg
Foto: Profimedia.hr

Hipertenzija ili povišeni krvni tlak sve je veći problem modernog svijeta, a skoro trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Ovo je ozbiljno stanje vrlo važno otkriti na vrijeme jer povećava rizik od srčanih bolesti, bolesti bubrega i moždanog udara.

Prema procjenama 18 posto svih smrti svijetu može se pripisati hipertenziji, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Također jedan od velikih problema je što gotovo 50% osoba s povišenim krvnim tlakom ne zna da ima ovaj problem, a polovica onih koji znaju ne uzimaju lijekove niti mijenjaju životni stil.

Image
Začini život

Znanstvenici otkrili koji začini najviše pomažu smanjiti krvni tlak

Dijagnoza povišenog krvnog tlaka postavlja se nakon više mjerenja. Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg, dok sa starenjem vrijednosti krvnoga tlaka postaju nešto više, a vrijednost od 140/90 mmHg što se smatra gornjom vrijednosti normalnoga krvnog tlaka.

Image
Foto: Pexels

No sve osobe koje imaju visoki krvni tlak mogu na različite načine utjecati na svoje zdravstveno stanje. Važno je razgovarati s liječnikom i provjeriti jesu li lijekovi nužni, ali je potrebno promijeniti i životni stil. Koliko je prehrana važna pokazuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji kažu da je loša prehrana odgovorna za oko 50% slučajeva hipertenzije, nedostatak fizičke aktivnosti za 20%, a pretilost za 30%.

Sljedeće promjene mogu pomoći da se smanji krvni tlak, a mnoge od njih nisu teške nego je potrebno samo osvijestiti svakodnevne navike.

Smanjenje unosa soli

Čak i mala redukcija soli u prehrani može poboljšati zdravlje srca i smanjiti razinu krvnog tlaka. No ne smije se zaboraviti da se na radi samo o dodavanju soli u hranu, nego da mnoge prehrambene namirnice imaju u sebi već puno soli. Zato je važno potražiti namirnice s manjim količinom soli, izbjegavati prerađenu hranu i ne dodavati sol tijekom pripreme hrane. Začinske biljke i drugi začini mogu stvoriti okuse hrane koja će onda biti i zdravija.

Image
Foto: Unsplash

Gubitak viška kilograma

Povišeni krvni tlak često može utjecati i na povećanje težine. S druge strane, višak kilograma može utjecati na disanje tijekom spavanja (apneja) što opet povećava krvni tlak. Zato je gubitak viška kilograma jedna od najvažnijih životnih promjena koja utječe na visoki krvni tlak. Ako imaš problema s viškom kilogram čak i mali gubitak može pomoći kod smanjenja tlaka. Također je važan i opseg struka. Višak kilograma oko struka može povećati rizik od razvoja hipertenzije. Kod muškarca obujam struka ne bi smio iznositi više od 102 centimetra, a kod žena taj broj iznosi 89 centimetra.

Image
Foto: Unsplash

Uravnotežena prehrana

Prehrana puna cjelovitih žitarica, voća, povrća i zdravih masnoća može smanjiti krvni tlak do 11 mmHg. Prehrana koju liječnici često preporučuju za visoki krvni tlak je mediteranski način ishrane. Kalij je također vrlo važan za ljude koji žele smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka. Banane, leća, krumpiri, nemasni jogurt, grah, špinat i još mnoge druge namirnice sa sadrže ovaj važan element, piše Mayo Clinic.

Image
Foto: Unsplash

Prestanak pušenja i smanjenje alkohola

Prestanak pušenja smanjuje krvni tlak, ali može smanjiti rizik od razvoja bolesti srca, općenito poboljšati zdravlje i produljiti život. Alkohol nije potrebno potpuno izbaciti iz života, ali je važno ograničiti unos.

Image
Foto: Unsplash

Redovita fizička aktivnost

Redovita fizička aktivnost može smanjiti povišeni krvni tlaka za oko 5 do 8 mm Hg. Općenito trebalo bi vježbati najmanje 30 minuta dnevno. Hodanje, trčanje, bicikliranje, plivanje ili plesanje samo su neki od primjera kako se može vježbati. Intervali intenzivni trening je također još jedna odlična opcija. Trening snage trebalo bi uključiti najmanje dva put tjedno, a o najboljem načinu vježbanja može se razgovarati s liječnikom.

Image
Foto: Unsplash