Nije lako

30 u hladu: Kako se spasiti od toplinskog udara?

Ovih dana vrućine ne popuštaju, a visoke temperature mogu ozbiljno utjecati na zdravlje. Podsjećamo te kako se boriti s vrućinama - čak i na gradskom asfaltu.

anna-demianenko-X912jiy57JU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako još nije ni srpanj, toplinski val zahvatio je Hrvatsku. Oni koji trenutno vrijeme provode uz obalu osvježenje mogu potražiti u moru, no što je s nama koji smo na svojim radnim mjestima na užarenom asfaltu? Preživjeti na 35 stupnjeva Celzijeva nije lako, posebice ako putuješ gradskim prijevozom, a na oprezu poglavito trebaju biti osobe osjetiljivog zdravlja.
Kako nesnosne temperature mogu utjecati na tvoju produktivnost, ali i zdravlje, dobro je znati prepoznati simptome toplinske slabosti i udara.

Image
Što se događa s tijelom?

Utječu li - i kako - ljetne vrućine na menstruaciju?

Sunčanica i toplinska slabost nije isto


I dok je sunčanica posljedica dugotrajnog izlaganja glave suncu te najviše zahvaća kožu, lice i potiljak, toplinska slabost nastaje uslijed dehidriranja. Takva će osoba pokazati iste simptome kao i kod sunčanice (smušenost, vrtoglavica, mučnina…), no može i povraćati, biti blijeda i jako oznojena, a u najgorem slučaju može se onesvijestiti. Zato je treba smjestiti u hladniju prostoriju te rashladiti. Najbolje ju je pozicionirati u ležeći položaj s blago podignutim nogama te joj gubitak tekućine nadomjestiti izotoničnim pićima ili kućnim pripravkom od litre vode.

U vodi rastopi pola čajne žlice kuhinjske soli i šest čajnih žlica šećera. Prati reakcije i stanje osobe i imaj na umu da toplinska slabost uglavnom ne dovodi u životnu opasnost.
No, ako joj se stanje ne poboljša u roku od pola sata, treba zvati hitnu pomoć ili primijeniti postupak prve pomoći.

Najgori i najozbiljniji stadij jest toplinski udar, koji bez adekvatne medicinske pomoći može ugroziti život. Jednostavno objašnjeno - u tom se slučaju dehidrirano tijelo prestaje hladiti znojenjem, a bez te funkcije organizam ne može regulirati temperaturu pa se pregrije.

shimmer fallback

Sad kad znaš kako prepoznati ova tri stanja, donosimo ti savjete kako preživjeti vrućine bez posljedica!

Izbjegavaj sunce od 10 do 17 sati


Nekad su nas učili da se plaže treba kloniti od podneva do 16 sati, no stručnjaci upozoravaju da, ako ne moraš, izbjegavaš boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana - već od 10 sati ujutro. Nerijetko nam obaveze to ne dopuštaju, ali onda se barem drži hladovine, izbjegavaj previše fizičke aktivnosti i naoružaj se tekućinom. Litra do dvije litre vode dnevno obavezne su na +30.

shimmer fallback

Prozračna odjeća i šeširi

Nije loše iznova podsjetiti da na ljetnim žegama treba nositi prozračnu odjeću. Izbjegavaj crno, a glavu neka ti čuva šešir. Nanesi zaštitni faktor i ne zaboravi sunčane naočale.

shimmer fallback

Jedi lagane obroke i oprezno sa šećerom

Salate, razne kombinacije s tunjevinom i puno povrća - tako zamišljamo ljetne obroke. Visoke temperature utječu i na naš apetit pa treba težiti raznovrsnoj laganoj prehrani. Jedi manje i češće, a pazi i s unosom kofeina. Previše kave i zašećerenih pića nisu dobri saveznici u borbi s vrućinama.

shimmer fallback

Mlaki tuš


A ako si već bila prisiljena boraviti na otvorenom, pri dolasku s posla rashladi prostor. Prozrači pa spusti rolete, a po želji upali i klimu. Ipak, pazi da ju ne namjestiš na manje od 21 Celzijev stupanj. Ljeti imamo i češću potrebu za tušem pa si - doslovno - priušti mlaki tuš. Uz ove smjernice valjda ćemo preživjeti paklene tjedne!

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.