Zdravo tijelo, zdrav duh

Utjecaj hrane na psihičko zdravlje: Istraživanja otkrivaju golemu povezanost prehrane i psihe

Važno se hraniti zdravo ne samo zbog fizičkog nego i psihičkog zdravlja. Unazad nekoliko godina više je istraživanja pokazalo da učestalo konzumiranje 'fast fooda' može ostaviti traga i na našem mozgu.

profimedia-0372337996.jpg
Foto: Profimedia

Jesi li se ikada zapitala kako hrana koju konzumiraš utječe na tvoj mozak i raspoloženje? Malo tko razmišlja o ovoj temi, no dosta se ljudi tijekom svojih učeničkih ili studentskih dana susrelo s opaskama da se tijekom učenja treba kloniti masne hrane i grickalica te ih zamijeniti zdravim zalogajima. Čini se da u tome ima istine. Unazad tridesetak godina mnogi su se inozemni istraživači pozabavili temom povezanosti prehrane i mentalnog zdravlja. Tako sve veći broj studija sugerira da loše prehrambene navike negativno utječu na tvoju psihu.

Image
I to je moguće

Zdrava prehrana na budžetu: Kako se hraniti bolje, a ne potrošiti previše?

Jednu od takvih proveli su kineski istraživači te ustanovili da trans masti u brzoj hrani naš mozak čini tromim i sklonim depresiji. Istim smjerom ide i istraživački pothvat pod vodstvom australske liječnice Felice Jack koji sugerira da ono što jedemo utječe na naše raspoloženje.

Možda je najzanimljiviji podatak da je konzumacija brze hrane, šećera i prekomjernih količina bezalkoholnih pića povezano s povećanim postotkom poremećaja pažnje i hiperaktivnosti kod djece i adolescenata.

Image

Budući da su sva tri svježa istraživanja provedena na malom uzorku te je ovo područje i dalje nedovoljno istraženo na općoj populaciji, ne trebaš se bojati da će povremena konzumacija nezdrave prehrane poljuljati tvoju psihu. Ovi rezultati samo ti mogu poručiti da ono što unosimo utječe na sve aspekte života - o čemu većina baš i ne razmišlja kad u užurbanoj svakodnevici poseže za gaziranim i masnim.

Jer, kad govorimo o utjecaju prehrane na zdravlje, obično se prvo pomisli na dijetu i fizički izgled, a ovi su dokazi prilika da ti i psihičko zdravlje bude motivacija za uravnoteženu prehranu. Tim bolje ako se fizički pokreneš. Dobar trening, naime, izlučuje hormon sreće.

Image
Foto: Pexels

Također, patiš li od depresije ili bi htjela unaprijediti svoje psihičko zdravlje, preporuka je birati vitamine i minerale. Posezanjem za masnom ili slatkom hranom kao utjehom ovdje nećeš puno postići - to se, uostalom, da iščitati iz spomenutih istraživanja.

S druge strane, stručnjaci tvrde da će ti vitamin B12 pomoći da mozak ostane usredotočen, dok omega tri masne kiseline, kojih ima u ribi i orašastim plodovima, smanjuju rizik od anksioznosti i depresije.

Image

Dakle, malim promjenama svakodnevne prehrane činiš dobro svom fizičkom, ali i psihičkom stanju. Znanost je tako još jednom potvrdila da je u zdravom tijelu zdrav duh.