Debljanje je jedna od posljedica
Unos prekomjerne količine šećera je višak kalorija, a budući da nema bjelančevina ili vlakana, ne osjećamo se sito. Također pokreće oslobađanje inzulina, hormona koji igra veliku ulogu u debljanju i dijabetesu. Kad jedemo šećer, gušterača oslobađa inzulin koji prenosi šećer u naše organe kako bi se mogao koristiti za energiju. Kada tijelo opteretimo šećerom mora proizvesti više inzulina, a s vremenom će doći rezistencije na inzulin. Inzulinska rezistencija znači da tijelo ne može pravilno reagirati na normalne količine inzulina i stoga se šećer ne koristi na prave načine. Također, kada gušterača predugo ubrzano radi može doći do razvijanja dijabetesa tipa 2.
Osjećaj "magle u glavi" nakon obroka
Ovakav osjećaj u tijelu može biti posljedica niske razine šećera u krvi. Kad jedemo puno šećera, razina šećera u krvi brzo raste i pada, umjesto da se polako oslobađa. "Loša razina šećera u krvi može stvoriti kognitivne probleme i oštećenja", objašnjava Alpert.