Zdravi obroci

30 zdravih namirnica s najmanje kalorija koje možeš jesti kad poželiš

Ljeto je sve bliže i vrijeme je da tanjure napunimo zdravim namirnica koje će nam pomoći da izgubimo kilograme

adult-1867769_1920.jpg
Foto: Pixabay

Često žudimo za hrskavim i prženim jelima koja uzrokuju viškove na struku, povišeni kolesterol i visoki krvni tlak, ali proljeće je pravo vrijeme da osvijestimo što jedemo. Ponekad ćemo izbjegavati namirnicu koja se opisuje kao "zdrava" jer nam se čini da ne može biti ukusna i da nećemo zadovoljiti tu žudnju za slasnim namirnicama. No, svaka namirnica može biti ukusno pripremljena, samo moramo malo više tražiti, i odmaknuti se od ustaljenih načina pripreme.

Image

Supernamirnica puna proteina: Tri recepta s kvinojom

Novi recepti sa zdravim namirnicama koje imaju malo kalorija mogu nam pomoći da se osjećamo puno bolje odnosno da imamo više energije i da ne osjećamo "onaj" umor nakon jela. Najvažnije je da kod ovakvog načina prehrane možemo izgubiti i onih nekoliko kilograma viša s kojima često vodimo borbu. Za početak je dobro znati koje namirnice imaju malo kalorija, a opet su bogate mineralima i vitaminima. Zato u nastavku pročitaj koje namirnice bi se trebale nalaziti na tvom tanjuru, ako ti se neka čini "dosadna" samo probaj pronaći neki zanimljivije recepte.

Jabuke

Jabuke su bogate vitaminom C. Također su dobar izvor vlakana koja mogu pomoći zdravlju crijeva. Jedna mala jabuka sadrži samo 86 kalorija.

Papaja


Papaja je odličan izvor vitamina C. 100 grama ovog voća osigurava gotovo 70% preporučene dnevne potrebe za vitaminom C, a sadrži samo 43 kalorije.

Grejpfrut

Grejpfrut je vrlo popularno voće. Kriška grejpa sadrži samo 10 kalorija, a bogat je izvor vitamina C.

Jagode


Jagode su dobar izvor vitamina C i mangana, kao i vlakana i antioksidansa. Jedna jagoda sadrži samo 6 kalorija.

Maline

Maline su bogate vitaminom C, manganom i vitaminom K, također su odličan izvor vlakana. Šalica malina (150 g) ima 78 kalorija.

Marelice


Jedna marelica (oko 35 g) sadrži samo 16 kalorija, u sebi ima vrlo hranjive sastojke. Sadrži vitamine C, E i K, kao i vitamine B skupine.

Trešnje

Trešnje su bogate vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, kalij i vlakna. Jedna šalica trešanja (150 g) ima samo 95 kalorija.

Lubenica


Bogata vitaminima A i C i dobar izvor vitamina B6, 10 žlica lubenice sadrži samo 37 kalorija.

Rukola

Šalica rukole (20 g) sadrži približno 5 kalorija. Bogata je kalcijem, željezom i kalijem.

Rotkvice


Rotkvice su dobar izvor kalija, folata i vitamina C, a 130 grama ovog povrća sadrži samo 18 kalorija.

Šparoge

Ovo povrće dobar je izvor vitamina K, A i E, ali i željeza. Oko 140 grama šparoga sadrži samo 27 kalorija.

Zelene ili crne masline


Masline sadrže puno kalcija, vitamina E i željeza, a porcija maslina od 15 g sadrži samo 22 kalorije.

Paprika

Porcija paprike od 85 g sadrži samo 25 kalorija. Sve sorte paprike izvrstan su izvor vitamina C i B6.

Rajčica


Rajčica je izvrstan izvor antioksidansa likopena, a ima i visoku razinu vitamina C, kalija, folata i vitamina K. Porcija od 120 g sadrži samo 25 kalorija.

Celer

Cijela stabljika celera sadrži manje od 6 kalorija. Ovo povrće dobar je izvor vlakana i sadrži puno antioksidansa, uključujući vitamin C i flavonoide.

Zelena salata


Zelena salata bogata je vitaminima A i K, kao i folatima. Jedna šalica (72 g) ove salate sadrži samo 10 kalorija.

Krastavac

Krastavac je bogat vitaminom K. Jedan krastavac od 120 g sadrži samo 18 kalorija.

Cikla


Cikla je izvrstan izvor vlakana, vitamina C i folata. Jedna cikla od 80 g sadrži približno 34 kalorije.

Tikvice

Bogate su kalijem, vlaknima i vitaminom C. Oko 100 grama tikvice sadrži samo 20 kalorija.

Bundeva


Možda se čini kao zasitno povrće, ali jedna šalica bundeve ima samo 30 kalorija. Također je bogat izvor vitamina A, C, E i B6.

Crveni kupus

Šalica (70 g) crvenog kupusa sadrži nešto oko 20 kalorija. Crveni kupus izvrstan je izvor vitamina, uključujući vitamine A, C i K.

Šampinjoni


Ove gljive dobar su izvor hranjivih sastojaka, uključujući vitamin D, cink i antioksidanse. Pola šalice (35 g) gljiva imaju nešto manje od 8 kalorija.

Cvjetača

Cvjetača je dobar izvor vitamina C. Jedna šalica (100 g) cvjetače sadrži samo 27 kalorija i 5 grama ugljikohidrata.

Poriluk


Izvrstan dodatak juhama, poriluk prosječne veličine ima samo 55 kalorija. Poriluk je dobar izvor kalcija, željeza, vitamina C i vitamina B skupine.

Špinat

Špinat je poznat kao bogat izvor željeza. Sadrži i vitamin A, mangan, vitamin C i vitamin B6. Jedna šalica (25 g) sadrži samo 6 kalorija.

Blitva


Porcija blitve od 100 g sadrži samo 19 kalorija. Blitva je vrlo hranjiva zbog antioksidansa, vlakna, kalcija i željeza, kao i vitamina C, E, B6 i K.

Kelj

Kelj sadrži vlakna, antioksidanse, kalcij, vitamine C i K te željezo, uz mnoge druge hranjive sastojke. Jedna šalica kelja od 25 g ima nešto manje od 9 kalorija.

Mrkva


Mrkva je savršen međuobrok. Prepuna vitamina C, K i vitamina B, a jedna mala mrkva sadrži samo 20 kalorija.

Brokula

Brokula je izvrstan izvor vlakana i sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući vitamine A, C, E, K i vitamine B. Također je bogata folatima, kalcijem i magnezijem. Jedna šalica brokule od 90 g sadrži nešto više od 30 kalorija.

Luk


Porcija luka od 100 g sadrži između 40 i 45 kalorija, ovisno o sorti. Luk je dobar izvor vitamina, uključujući vitamine C i B6.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.