Vitamin B12 esencijalni je vitamin neophodan za normalno funkcioniranje našeg tijela. Naš ga organizam ne može proizvesti sam pa ga moramo unositi hranom ili dodacima prehrani. Vitamin B12, koji se može proizvesti i sintetički, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i stimulira metabolizam što je vrlo važno za razinu naše energije. Također je uključen u sintezu DNA i RNA, što utječe na diobu i rast stanica.
Ipak, i djeca i odrasli, osobito oni nakon 50-te, nerijetko pate od manjka ovog važnog vitamina, a to nosi brojne posljedice. Zato je neophodno znati koje namirnice sadrže ovaj vitamin, a također je dobro moći prepoznati simptome njegova nedostatka. Dakle, evo koje mogu posljedice ako ne unosimo dovoljnog ovog iznimnog vitamina:
- slabije pamćenje
- umor
- deficit pažnje
- trnci u rukama i nogama
- zbunjenost
- anemija
- depresivno raspoloženje
- neurološki poremećaji
- osjećaj gorućeg jezika
- slabost mišića
- nerazjašnjena glavobolja
- gubitak kose
Kako bi izbjegla ove ozbiljne simptome moraš paziti na zdravu prehranu – na tvom se jelovniku trebaju naći ove namirnice
Vitamin B12 posebno sadrže mliječni proizvodi i bjelančevine. Na primjer, dnevnu potrebu možeš pokriti s malom čašom mlijeka, jajetom, šalicom jogurta ili sa 60 grama Camemberta, a to je prikladno i za vegetarijance. Za vegane u međuvremenu postoji mnogo proizvoda obogaćenih B12 koje mogu koristiti, kao što su pojedina biljna mlijeka i žitarice, a također ga mogu suplementirati. Evo koje namirnice sadrže B12 – i u kojoj količini
- 100 g goveđe ili teleće jetre 60 do 65 µg
- 100 g kavijara 16 µg
- 100 g kamenica 14,5 µg
- 100 g skuša 9 µg
- 100 g dagnji 8,5 µg
- 100 g pastrve 4,5 µg
- 100 g žutog sira 3,1 µg
- 100 g kuhanog lososa 2,9 µg
- 100 g mozzarelle 2 µg
- 1 kuhano jaje: 1,1 mcg
- 3 pune žlice svježeg sira 0,7 µg
- 1 mala čaša kravljeg mlijeka 0,6 µg
- 1 mala šalica jogurta 0,6 µg
Iako je teško predozirati se ovim vitaminom jer organizam višak izbacuje urinom, neki stručnjaci za prehranu vjeruju da prekomjerne doze kroz dulje vrijeme mogu povećati rizik od prijeloma kostiju pa čak i od raka pluća. Zato je svakako mudo povremeno provjeriti razinu B12 u krvi i prema tome uskladiti svoju prehranu.