ZDRAVO ILI NEGATIVNO

Otkrij što se događa u tijelu ako prije spavanja popiješ čašu vina

Crno vino sadrži mnoge antioksidanse, nedavna istraživanja otkrila su i obilje dokaza da može pomoći u gubitku viška kilograma ako popijemo čašu prije spavanja. No, to nije sve, umjereno konzumiranje vina također se povezuje s dugovječnošću

crno vino
Foto: Profimedia.hr

Čaša crnog vina je neprocjenjiva. Stručnjaci svakodnevno otkrivaju nove ljekovite učinke ove plemenite kapljice i ustanovili su da umjerena količina vina može donijeti zdravlje. Osim što crno vino štiti krvne žile, smanjuje razinu kolesterola i stresa, također tijelu pruža i do 40 posto više antioksidanasa nego što ih ima u tijelu onih koji ne piju vino. Ali to nije sve.

Image
Mogla bi se iznenaditi

Votka, vino ili gin? Evo koliko kalorija ima tvoje omiljeno alkoholno piće

Vino štiti od preranog starenja, a sastojak piceatanol usporava rast masnih stanica, što znači da je crno vino naš veliki saveznik čak i kada smo na dijeti. Istraživači su otkrili da bi dvije čaše dnevno mogle smanjiti rizik od pretilosti za čak 70 posto. Britansko istraživanje također pokazuje da čaša vina dnevno smanjuje mogućnost zaraze bakterijom Helicobacter pylori, koja uzrokuje gastritis ili upalu želučane sluznice. Španjolsko istraživanje također pokazuje da vino olakšava simptome trovanja hranom.

Zašto je čaša vina preporučljiva prije spavanja?

Kalorije pomažu stvaranju osjećaja sitosti, zbog čega nećeš osjećati želju da kasno navečer prazniš hladnjak. Još jedno istraživanje, provedeno na danskom sveučilištu, pokazalo je povezanost između obujma struka i konzumiranja vina: ljudi koji svakodnevno piju vino imaju uži struk od onih koji to ne čine. Naime, alkohol potiče organizam da brže sagorijeva kalorije. No, više od jedne čaše vina dnevno ima suprotan učinak, piše Zadovoljna.si.

Ako ti treba dodatan razlog zašto je dobro povremeno si priuštiti čašu vina, studija s Harvarda, koja je bila usmjerena na dobivanje na težini, pokazala je da je od 20 tisuća testiranih ljudi, svaki koji nije pio alkohol dobio na težini.

POGLEDAJ VIDEO: PILATES VJEŽBE ZA TRBUH