Negativan utjecaj na zdravlje

Znaš li što će ti se dogoditi ako predugo ignoriraš stres?

Kada stres postane kroničan, on može naštetiti tvom tijelu te uzrokovati brojne bolesti. Zato je vrlo važno naučiti upravljati stresom

pexels-andrea-piacquadio-3755761.jpeg
Foto: Pexels

Često možemo čuti kako je stres 'pošast modernog doba', no uz današnji tempo života i obaveze s kojima se svi suočavamo, zaista ga je teško izbjeći. Malo stresa nikome ne škodi, no vrlo je važno da njime naučimo upravljati.

Image
Ozbiljno ili ne

Od stresa do dojenja: 6 razloga zašto menstruacija kasni i kada se zabrinuti?

Nažalost, ako si konstantno izložena velikoj količini stresa, to će se prije ili kasnije odraziti i na tvoje zdravlje. Kada stres postane kroničan, on može naštetiti tvom tijelu te uzrokovati brojne bolesti. Upravo je iz tog razloga jako važno naučiti adekvatno se zaštititi od stresa te ga držati pod kontrolom.

Stres je neizbježan, ali ne smiješ ga ignorirati. Kada se stres predugo ignorira, može doći do tzv. 'burn outa', a nakon toga i do negativnog utjecaja na zdravlje.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Važno je razumjeti da je stres prirodni odgovor našeg organizma na određene 'prijetnje'. Kako pojašnjavaju psiholozi, u normalnim okolnostima se nakon kratkog naleta stresa vraćamo normalnom funkcioniranju i takvim situacijama stres nije štetan. Međutim, kada je stres stalno prisutan te traje dulje vrijeme, onda se mogu dogoditi loše stvari.

Kako stres utječe na tvoje tijelo?

Koje su to 'loše stvari' i kako stres utječe na tvoje zdravlje ako ga predugo ignoriraš? Prije svega, adrenalin i kortizol (hormoni stresa) ubrzavaju rad srca, a dugotrajni stres je opasan jer može uzrokovati neke od sljedećih problema:

 • Žgaravicu
 • Nesanicu
 • Srčane bolesti
 • Oslabljeni imunitet
 • Dijabetes
 • Visoki krvni tlak
 • Slab libido
 • Neplodnost
 • Neuravnoteženi menstrualni ciklus
 • Anksioznost
 • Depresiju
shimmer fallback

Prema mišljenju stručnjaka, što se simptomi stresa dulje ignoriraju, to su posljedice za tvoje zdravlje gore. Kronični stres, čak i ako traje samo tjedan dana, može rezultirati tjeskobom, nesanicom i probavnim smetnjama. Ako potraje dulje vrijeme, mogu se razviti ozbiljni mentalni i fizički zdravstveni problemi, poput depresije ili bolesti srca. Upravljanje stresom je ključno za dugoročno zdravlje.

Najbolji načini za upravljanje stresom

Meditacija

Brojna su istraživanja potvrdila kako prakticiranje meditacije u svakodnevnom životu može smanjiti štetne učinke stresa. Dokazano je da samo nekoliko minuta meditacije dnevno pomaže ljudima da se oslobode od stresa te da osjećaju više energije i pozitivnog raspoloženja.

shimmer fallback

Fizička aktivnost

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti odličan je način za borbu protiv stresa. Aerobni treninzi pokazali su najbolje rezultate, a dobar izbor su i svakodnevne šetnje te provođenje vremena u prirodi. Neka su istraživanja pokazala kako je vježbanje u prirodi izuzetno učinkovito za mentalno zdravlje, a poboljšava i kognitivne funkcije.

Zabava

Bilo koji oblik opuštanja pomaže ti da ukloniš simptome stresa. Važno je puno se smijati, iskusiti nove stvari te pronaći vremena za druženje s onima koje volimo. Sve te aktivnosti stimuliraju rad tvog mozga i živčanog sustava te se suprotstavljaju stresu i simptomima koje on izaziva.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.