Ozbiljno ili ne

6 razloga zašto menstruacija kasni i kada se zabrinuti?

Dobro ti je poznato da menstruacija nije kao švicarski sat i ipak malo zakasni tu i tamo, ali kada ona izostane na dulji period - u pitanju bi mogli biti određeni razlozi

pexels-sora-shimazaki-5938447.jpg
Foto: Pexels

Trudnoća je jedan od glavnih razloga izostanka menstruacije, ali nikako ne i jedini. Postoje razna medicinska stanja koja uzrokuju kašnjenje ciklusa. Nagli gubitak težine, poremećaji u prehrani i hormonalni disbalans samo su neki od njih.

Image
Zaviri u uložak

Od boje do intenziteta: Što ti tvoja menstruacija može otkriti o zdravlju

Menstruacija ili mjesečnica je zadnja faza menstrualnog ciklusa u obliku mjesečnog krvarenja do kojega dolazi zbog utjecaja hormona na stanice endometrija. Naime, ako oslobođena jajna stanica ne bude oplođena, maternica koja je zadebljana zbog iščekivanju trudnoće, počinje se ljuštiti. Slojevi endometrija odljušte se na kraju ciklusa i započinje menstruacija. Nakon toga ciklus ide iznova - maternica (endometrij) se ponovo priprema za potencijalnu trudnoću, raste i postaje sve deblji.

shimmer fallback

Dobro ti je poznato da menstruacija nije baš kao švicarski sat i ipak malo zakasni tu i tamo. Ništa strašno, uglavnom su to oscilacije od par dana koje nisu vezane uz nikakvu dijagnozu. Ali ako menstruacija u potpunosti izostane dva ili više mjeseca onda može biti riječ o amenoreji - stanju koje opisuje dulji period bez krvarenja. Amenoreja može biti primarna i tada se definira kao izostanak menstruacije kod djevojčica od 16 ili više godina. Sekundarnom amenorejom smatra se izostanak krvarenja nakon normalne pojave ciklusa. S dijagnostikom se najčešće kreće nakon što menstruacija izostane šest ili više mjeseci.

Ovo ne mora odmah značiti da je u pitanje ozbiljno medicinsko stanje, postoje brojni razlozi izostanka menstruacije na dulji period, a najčešće provjeri u nastavku.

Stres

Intenzivan, dugotrajan stres utječe na gonadotropine - hormone koji nadziru funkciju ženskih (i muških) spolnih žlijezda. Njihova zadaća jest regulacija spolnih hormona koji su odgovorni za ovulaciju i menstruaciju. I fizički i psihički stres mogu jednako utjecati na izostanak menstruacije. Da razjasnimo, ovdje ne govorimo o onom stresu kada se iznerviraš jer manikura na noktima nije ispala točno onako kako si zamislila. Riječ je o kroničnom stresu koji možemo opisati kao vanjski događaj koji remeti psihofizičko funkcioniranje na dulji period i zahtjeva prilagodbu organizma. Kronični stres potiče kortizol koji se još naziva i hormon stresa koji može poremetiti normalni tijek ciklusa, točnije oslobađanja hormona koji su potrebni za oslobađane jajne stanice a samim time i odgovorni za to hoće li ili neće doći do menstruacije.

shimmer fallback

Profesionalni sport

Možda nisi znala, ali profesionalne sportašice uglavnom nemaju menstruacije. Ekstremni sport na duge staze može uzrokovati promjene u hormonima hipofize i štitnjače koje imaju direktan utjecaj na ovulaciju i menstruaciju. Vježbanje jedan ili dva sata dnevno neće naštetiti tvojoj reproduktivnosti, baš suprotno, tjelovježba je zdrava za cijelo tijelo pa i reproduktivne organe. Za ovako drastične hormonalne promjene potrebni su dani, pa i godine intenzivnog svakodnevnog vježbanja.

shimmer fallback

Bolest

Postoje neke bolesti koje trajno mogu utjecati na tvoj menstruacijski ciklus. Sindrom policističnih jajnika, bolesti hipofize i štitnjače, ciste na jajniku i dijabetes najčešći su krivci za izostajanje menstruacije. Postoje i neke urođene bolesti poput Turnerovog sindroma koji utječu na trajnu amenoreju.

shimmer fallback

Lijekovi

Nemoj se iznenaditi ako ti uslijed neke liječničke terapije izostane menstruacija. To nije veliki razlog za zabrinutost, barem ne s medicinske strane. Neki antidepresivi, antipsihotici i hormonalni kontraceptivi mogu uzrokovati kašnjenje ili potpuno izostajanje krvarenja.

shimmer fallback

Promjene u težini

Pretilost i pothranjenost bitno utječu na reproduktivni sustav i razinu hormona u tvome tijelu. Pretilost ima direktan utjecaj na regulaciju estrogena i progesterona, a prekomjerna težina sve je više glavni uzrok neplodnosti kod svjetske populacije. Vrlo visoki indeks tjelesne mase direktno se povezuje s gubitkom menstruacije, što ne znači da se ona neće ponovno uspostaviti jednom kada se regulira tjelesna težina. Sličan problem pogađa i pothranjene žene. Njihovo tijelo je toliko slabo da nema dovoljno nutrijenata da proizvodi optimalne količine hormona koji su zaslužni za normalno funkcioniranje reproduktivnog ciklusa.

shimmer fallback

Dojenje

Dojenje nije garancija da će menstruacije izostati na dulje vrijeme, ali može se dogoditi da su neredovite, slabe ili da potpuno nestanu. Za razliku od nekih drugih navedenih stanja, nakon prestanka dojenja tvoje tijelo bi trebalo uspostaviti normalan ciklus kakav je bio i prije dojenja. I samo da znaš, izostanak menstruacije zbog dojenja ne znači da ne možeš ostati trudna i ova metoda nije dobra kontracepcija. Sjeti se, to što je menstruacija izostala ovaj mjesec, ne znači da se sljedeći neće dogoditi ovulacija.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.