Sve više ljudi mlađih dobnih skupina ima povišen kolesterol koji je jedan od glavnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Nazivamo ga i tihim ubojicom jer dolazi bez simptoma (utvrdit ćeš ga krvnom pretragom), a može izazvati začepljenje krvnih žila, infarkt, moždani udar i visoki krvni tlak. Taloženje kolesterola u žučnom mjehuru prouzročit će stvaranje žučnih kamenaca.
Preporučena vrijednost ukupnog kolesterola u krvi trebala bi biti manja od 5,0mmol/L,a LDL kolesterola (onog 'lošeg') ispod 3,0 mmol/L. 'Dobar' kolesterol - HDL trebao bi biti barem 1,0 mmol/L. Treba naglasiti da kolesterol sam po sebi nije štetan, štoviše ključan je za pravilno funkcioniranje organizma - iz njega nastaju ženski i muški hormoni te kortizol, sudjeluje u metaboličkim procesima u tijelu te stvaranju stanica. Štetan postaje kada se razina lošeg kolesterola povisi, a dobrog smanji.
Iako se povišeni kolesterol češće bilježi kod muškaraca, sklone su mu i žene u menopauzi, zbog pada razine hormona estrogena u tijelu. Visoki kolesterol regulira se lijekovima, dok bi povišen trebalo izregulirati prehranom i fizičkom aktivnošću te prevenirati da prijeđe u visoki i itekako ugrozi zdravlje. U nastavku pročitaj koje namirnice snižavaju kolesterol. Osim hrane bitna je i rekreacija te obvezno u svoju dnevnu rutinu uvedi, ako ništa drugo, barem žustro hodanje. Važno je oznojiti se.
Crvena riža
Crvena riža je vrsta riže koja se dobiva fermentacijom klasične, bijele riže, uz pomoć crvenog kvasca, odakle joj i prepoznatljiva crvenkasta boja. Zahvaljujući biljnim sterolima, vitaminima B kompleksa, monakolinima i nezasićenim masnim kiselinama, ova riža se u Kini odavnina koristi kao lijek za kardiovaskularne bolesti te prirodno sredstvo za snižavanje kolesterola. Uvrsti je u svoju prehranu ili konzumiraj kao suplement.
Maslinovo ulje
Iako je riječ o masnoći, maslinovo ulje snižava razinu ukupnog kolesterola u krvi, zahvaljujući polifenolima kojima obiluje. Što je ulje manje obrađeno, to je zdravije, odnosno trebala bi birati hladno prešano maslinovo ulje. Također, preporučuje se jesti sirovo maslinovo ulje, odnosno ne koristiti ga za pečenje jer ne podnosi visoke temperature.
Mahunarke
Studija objavljena u časopisu Canadian Medical Association Journal potvrdila je da mahunarke - slanutak, grah, grašak, leća i ostale snižavaju kolesterol u krvi. Znanstvenici su otkrili da već jedan obrok mahunarki dnevno, kroz šest tjedana daje rezultate, odnosno snižava loš kolesterol za pet posto. Mahunarke obiluju vlaknima i antioksidansima koji djeluju na kolesterol.
Crveni luk
Luk, a osobito onaj crveni, učinkovit je protiv povišenog kolesterola, zahvaljujući flavonoidu kvercetinu. Osim što će sniziti povišeni kolesterol, luk će ojačati imunitet, regulirati crijevnu floru, djelovati kao dijuretik te pomoći tijelu da se očisti od štetnih tvari. Učinkovit je i kuhan i sirov, a trebalo bi ga jesti svakodnevno. Osim luka, na snižavanje kolesterola dobro djeluje i češnjak.
Trikovi koji djeluju
Kada skuhaš pileću ili neku drugu mesnu juhu, prije, no što je staviš na stol, ukloni s površine masnoće. To ćeš puno lakše učiniti, ako juhu ohladiš u hladnjaku Masnoća će se pretvoriti u kruto stanje, poprimit će oblik tanke pločice na površini juhe. Kada pripremaš pire, nemoj u njega stavljati maslac. Isto vrijedi iza tjesteninu te za rižu. Umjesto rafiniranog suncokretovog, koristi maslinovo i bučino ulje te ulje lanenih sjemenki.