Tvoj leptirić

Štitnjača je vladarica iz sjene. Evo što sve trebaš znati o ovoj važnoj žlijezdi

Štitnjača, odnosno hormoni štitnjače utječu na funkcioniranje svih organa u organizmu. Ona dirigira kako se osjećaš i kako izgledaš

profimedia-0041266128.jpg
Foto: Profimedia.hr

Štitnjača je malena žlijezda koja se nalazi s prednje strane grla, blizu ključne kosti, a kod muškaraca ispod Adamove jabučice. Ima oblik leptira. Dok dobro funkcionira, sve je u redu, no kada se njen rad poremeti, dolazi do niza zdravstvenih problema, kako fizičkih tako i psihičkih.

Ta malena žlijezda ima golemi utjecaj na tvoj život, na njegovu kvalitetu. Primjerice, regulira metaboličke funkcije, odnosno diktira koliko brzo tvoje tijelo sagorjeva kalorije i masnoće. Ukoliko štitnjača dobro ne radi, moguće je da se udebljaš i ne možeš nikako smršavjeti, koliko god vježbala i zdravo jela.

Image

Stres, kontracepcijske pilule i menstrualni ciklus najčešći su krivci za pojavu hormonalnih akni

Hormoni štitnjače utječu na rad svih organa pa ako se njezina funkcija poremeti, možeš osjećati jaki umor koji ne prolazi, možeš se udebljati, kako smo već spomenuli, ili smršavjeti, a dolazi i do promjene na kosi, koži i noktima te do psihičkih smetnji, promjena raspoloženja, bezvoljnosti, dekoncentracije i nesanice. U nastavku ti donosimo što sve trebaš znati o štitnjači.

Bolesti štitnjače ne biraju godine

Štitnjača može "podivljati" u bilo kojem periodu života, bez obzira na godine. Imala ti 15, 30 ili 50 godina. Simptomi u početku mogu biti minimalni pa ih žene zauzete brojnim obiteljskim i poslovnim obvezama neće niti primijetiti, a konstantni umor i nesanicu pripisivat će upravo brzi za obitelj. Pomoć će potražiti tek kada simptomi budu toliko izraženi da uvelike narušavaju svakondevicu, a kao i kod svega drugoga, što se prije reagira i počne liječiti to su rezultati bolji.

shimmer fallback

Ipak, žene su ugroženije od muškaraca

Problemi sa štitnjačom češći su kod žena, no kod muškaraca, najvjerojatnije zbog toga što hormoni igraju veću ulogu u životu žena (menstruacija, trudnoća, porođaj, menopauza). Najčešće obolijevaju žene pred menopauzu, ali i one u trudnoći. Ipak, niti muškarci nisu pošteđeni pa je i za njih uputno da redovito pregledavaju ovu žlijezdu. Pregled se obavlja ultrazvukom i bezbolan je. Trebalo bi ga obaviti jednom godišnje.

shimmer fallback

Stres je glavni okidač

Štitnjača je glavna žlijezda u organizmu. Ako si konstantno izložena stresu, u tijelu dolazi do povećanog lučenja kortizola, hormona stresa, što dovodi do hormonalnog disbalansa koji utječe na rad štitnjače. Isto tako, manjak sna i nekvalitetni san opterećuju štitnjaču. Kako bi osigurala da ova žlijezda nesmetano radi, pokušaj voditi što uredniji život te pronađi način a koji ćeš se dobro nositi sa stresom, odnosno nađi nešto što te opušta i čini to svakodnevno -- šetaj, vježbaj, meditiraj, slikaj.

Najčešće bolesti štitnjače hipotireoza i hipertireoza

Ovisno o tome luči li premalo ili previše hormona, razlikujemo hipotireozu (stanje u kojem štitnjačapreslabo radi( i hipertireozu (stanje kada, u žargonu kažemo, štitnjača 'podivlja', odnosno pretjerano luči hormone).

Simptomi hepertireoze su gubitak kilograma, buljave oči, nesanica, lupanje srca, pojačano znojenje, napadaji panike i anskioznost. Kod hipertireoze dolazi do ubrzanog rada metabolizma.

Hipotireoza ima sasvim drugaiji mehanizam. Riječ je o usporenom radu štitnjače što dovodi do naglog debljanja, umora, depresivnosti, usporavanja metabolizma i probave, umora i bezvoljnosti. Tu su još i autoimuna stanja Hashimoto i Gravesova bolest te benigni i zloćudni tumori štitnjače.

shimmer fallback

Kako sačuvati zdravlje štitnjače?

Kod problema sa štitnjačom, ovisno o tome koliki su, liječnik će propisati terapiju lijekovima, a u određenim slučajevima i kirurški zahvat. No, želiš li pomoći svojo štitnjači da još dugo dobro radi i rasteretiti je, dovedi svoj život u red i to u doslovnom smislu.

Budi se ujutro uvijek u isto vrijeme i u isto vrijeme (nikako prekasno ne idi na počinak). Vodi računa o kvaliteti sna. Također, jedi u isto vrijeme, više manjih, nutritivno bogatih, obroka kroz dan, pij najmanje dvije litre vode kako bi pomogla organizmu da obavlja svoje metaboličke funkcije. Opuštaj se redovito i rekreiraj te budi nježna i iskrena prema sebi.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.