Stres, kontracepcijske pilule i menstrualni ciklus najčešći su krivci za pojavu hormonalnih akni

Hormoni cijeli život utječu na tvoje tijelo i kožu, a ni hormonalne akne ne pitaju za godine

Stres, kontracepcijske pilule i menstrualni ciklus najčešći su krivci za pojavu hormonalnih akni

Većina nas se tijekom puberteta borila s aknama i bubuljicama. Kada su lude godine puberteta napokon prošle, očekivali smo da će s njima otići i naše akne. No neke tvrdoglave ipak su ostale.

Glavni uzrok pojave hormonalnih akni je disbalans hormona u tvom tijelu. Kada su u ravnoteži, hormoni u tvom tijelu održavaju harmoniju životnih procesa. Stres, menstruacija i kontracepcijske pilule su najčešći krivci za poremećaj u ravnoteži hormona. 

Kako hormoni stresa utječu na tvoju kožu?

Osim što negativno utječe na tvoj um, stres može izazvati i razne fizičke odgovore zbog kojih se osjećaš slabo. Tijelo na stres reagira otpuštanjem veće količina kortizola, hormona stresa. Upravo je kortizol glavni krivac za pojavu akni uzrokovanih stresom.
Kada si pod stresom tvoja koža proizvodi više ulja nego što joj je potrebno i tako povećava šansu pojave začepljenih pora i upala. 


(Foto: Unsplash)

Kako kontracepcijske pilule utječu na tvoju kožu?

Ako tek započinješ s korištenjem kontracepcijskih pilula, tvom tijelu trebat će određeno vrijeme da se privikne na novu situaciju. Neke žene kontracepcijske pilule odlično podnose od početka, a nekima je potrebno dva do tri ciklusa kako bi im hormoni došli u ravnotežu. A ako koristiš kontracepcijske pilule koje sadrže progestin, šanse da ćeš zbog njih dobiti akne su još veće. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Kako menstruacija utječe na tvoju kožu?

Menstruacija je sama po sebi period velike neravnoteže hormona u tijelu. Tijekom ciklusa se svi naši hormoni malo poremete, a najveće promjene su u koncentraciji estrogena. Upravo on drži proizvodnju ulja na optimalnoj razini. Ali tijekom druge polovice ciklusa, koncentracija estrogena drastično opada, a time raste šansa pojave akni.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Kako odrediti točan uzrok akni?

Najbolji način kako saznati koji je glavni uzrok tvojih problema s aknama je da odeš kod liječnika na krvne pretrage i provjeriš razinu pojedinih hormona u krvi. Nakon što liječnik utvrdi tvoje stanje hormona, možda će ti ponuditi da svoje probleme riješiš odgovarajućim kontracepcijskim pilulama. 

A ako se sa svojim tijelom želiš bolje upoznati bez odlaska liječniku, jednostavno prati svoje raspoloženje, pojavu akni te stanje kose i kože općenito. Najbolji način za to su mnoge mobilne aplikacije koje služe za praćenje menstrualnog ciklusa, a često u sebi imaju ugrađene i opcije praćenja navedenih stvari. 

Image
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.