Kada se govori o zdravoj prehrani, ugljikohidrati su uglavnom na lošem glasu jer se smatra da izazivaju debljanje i uzrokuju probavne smetnje. Međutim, ugljikohidrati su važan makronutrijent i potrebni su našem tijelu kao primarni izvor energije.
Važno je razlikovati dvije vrste ovog makronutrijenta, a to su jednostavni i složeni ugljikohidrati. Jednostavni ugljikohidrati nalaze se uglavnom u prerađenoj hranu koju bismo trebali izbjegavati, dok su složeni ugljikohidrati važni za naše zdravlje stoga bismo ih trebali uključiti u svoju prehranu.
Postoje brojne hranjive namirnice koje su izvor dobrih ugljikohidrata i vlakana te su važne za pravilan rad probave, a mogu pomoći i kod nadutosti. Prema mišljenju nutricionista, takvu hranu trebali bismo jesti što češće, a osobito se ističu dvije izuzetno zdrave namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate, a ujedno i smanjuju nadutost te sadrže čitav niz drugih nutrijenata koji su važni za pravilno funkcioniranje našeg organizma. O kojim je namirnicama riječ, doznaj u nastavku.