Tijelo šalje signale

7 znakova koji otkrivaju da se hraniš zdravo (čak i onda kad ne misliš tako)

Naše tijelo nam uvijek šalje signale putem kojih vrlo jednostavno možemo zaključiti hranimo li se uravnoteženo i zdravo ili nam nešto manjka

pexels-george-milton-7034216.jpeg
Foto: Pexels

Svi jako dobro znamo kako su zdrava prehrana i fizička aktivnost ključni za održavanje dobrog zdravlja. S dolaskom hladnijih dana, postaje još važnije ono što svakodnevno unosimo u svoje tijelo, a posebnu pažnju treba obratiti na one namirnice koje obiluju vitaminima i mineralima te nam pomažu u jačanju imuniteta.  

Image
Protiv prehlada i gripa

Jesenska prehrana: Namirnice koje pomažu u jačanju imuniteta

Nutricionisti su složni kako je prehrana obogaćena s puno voća i povrća te cjelovitih žitarica najbolji izbor za dobro zdravlje. Uz to, važno je unositi dovoljno namirnica koje sadrže kvalitetne proteine, vlakna i zdrave masnoće. Kada se ne hranimo dobro, naše nam tijelo šalje određene signale. Mrlje na noktima, loše stanje kože i kose te česte upale grla i prehlade samo su neki od znakova slabog imuniteta.

shimmer fallback

S druge strane, postoje i znakovi prema kojima ćeš vrlo lako moći zaključiti da se hraniš zdravo i da tvoje tijelo ima sve hranjive tvari koje su mu potrebne. U nastavku ti otkrivamo neke od najsigurnijih signala putem kojih ti tvoje tijelo govori da je zadovoljno načinom na koji se hraniš.

Kosa ti je bujna i sjajna

Sjajna kosa znak je dobrog zdravlja i vitalnosti. Ako ti je kosa bujna i zdrava, vrlo je vjerojatno da se dobro i kvalitetno hraniš. S druge strane, studije su pokazale kako prorijeđena ili prerano sijeda kosa ponekad može biti znak manjka vitamina.

shimmer fallback

Imaš dovoljne energije

Naše tijelo hranu pretvara u energiju. Iako je uobičajeno povremeno se osjećati umorno ili iscrpljeno, jedna studija iz 2020. godine je otkrila da ako imaš dovoljno energije za svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti, vjerojatno kroz hranu dobivaš dovoljno vitamina i minerala koji su ti potrebni. Ako ti umor predstavlja veliki problem, najbolje je obratiti se liječniku.

shimmer fallback

Nokti ti izgledaju zdravo

Ne kaže se uzalud kako su nokti 'ogledalo zdravlja'. Manjak određenih vitamina ili minerala u tijelu često će se najprije vidjeti po mrljama ili nepravilnostima na noktima. Međutim, ako imaš glatke i snažne nokte, to je znak kvalitetne ishrane. Nokti s izbočinama, udubljenjima u obliku žlice ili lomljivi nokti mogu biti znakovi nedostatka željeza ili vitamina B.

shimmer fallback

Nema neobjašnjivih modrica

Našem tijelu potrebni su vitamin C i vitamin K koji su važni za zgrušavanje krvi i zacjeljivanje ozljeda. Ako patiš od manjka tih vitamina, moguće je da ćeš na tijelu imati neobjašnjive modrice. Međutim, ako na tvom tijelu nema takvih mrlja, vjerojatno unosiš dovoljno vitamina.

shimmer fallback

Manje ranice ti brzo zacjeljuju

Neki vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u zacjeljivanju rana, ogrebotina i posjekotina. Uz flaster ili zavoj, manje posjekotine kod zdrave osobe trebale bi zacijeliti u roku od oko tjedan dana. Ako si primijetila da ti ranice brzo zacjeljuju, tvoje je tijelo vjerojatno zdravo.

shimmer fallback

Brzo se oporavljaš od virusa

Dobra prehrana ne može spriječiti ulazak virusa u tvoje tijelo, no unos vitamina i minerala kroz prehranu pomaže u pravilnom funkcioniraju imunološkog sustava. Ljudi koji se hrane zdravo i uravnoteženo bit će manje skloni prehladama, a čak i kada obole, brzo će ozdraviti jer se njihovo tijelo može boriti protiv virusa. Tipična prehlada kod zdravih osoba nestaje za otprilike tjedan dana. Ako se tjednima ne možeš riješiti obične prehlade, to bi mogao biti znak oslabljenog imunološkog sustava.

shimmer fallback

Osjećaš se prilično dobro

Ako se uglavnom osjećaš dobro, bez nekakvih drastičnijih oscilacija u razini energije, to je dobar znak da je tvoja prehrana zdrava i uravnotežena te da tvoje tijelo dobiva sve potrebne hranjive tvari. Ako smatraš da se ne hraniš dovoljno dobro, uvijek možeš zatražiti savjet liječnika ili pak nutricionista. Važno je imati na umu da će različite dobne skupine imati i različite potrebe za hranjivim tvarima. Tako je, primjerice, za tinejdžere važno da unose dovoljno hrane obogaćene kalcijem. Osobe starije od 60 godina trebale bi se usredotočiti na namirnice bogate proteinima i vitaminom B12, ističu nutricionisti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.