Zdravlje
Prema mišljenju nutricionista

Iako sadrže ugljikohidrate, ove dvije namirnice trebali bismo jesti jer smanjuju nadutost

Iako sadrže ugljikohidrate, ove dvije namirnice trebali bismo jesti jer smanjuju nadutost
Nisu svi ugljikohidrati loši, a neke namirnice koje ih sadrže odlične su za zdravlje te mogu pomoći kod nadutosti

Kada se govori o zdravoj prehrani, ugljikohidrati su uglavnom na lošem glasu jer se smatra da izazivaju debljanje i uzrokuju probavne smetnje. Međutim, ugljikohidrati su važan makronutrijent i potrebni su našem tijelu kao primarni izvor energije.

Važno je razlikovati dvije vrste ovog makronutrijenta, a to su jednostavni i složeni ugljikohidrati. Jednostavni ugljikohidrati nalaze se uglavnom u prerađenoj hranu koju bismo trebali izbjegavati, dok su složeni ugljikohidrati važni za naše zdravlje stoga bismo ih trebali uključiti u svoju prehranu.

Postoje brojne hranjive namirnice koje su izvor dobrih ugljikohidrata i vlakana te su važne za pravilan rad probave, a mogu pomoći i kod nadutosti. Prema mišljenju nutricionista, takvu hranu trebali bismo jesti što češće, a osobito se ističu dvije izuzetno zdrave namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate, a ujedno i smanjuju nadutost te sadrže čitav niz drugih nutrijenata koji su važni za pravilno funkcioniranje našeg organizma. O kojim je namirnicama riječ, doznaj u nastavku.

Kvinoja

Kvinoja je vrsta pseudožitarice koja obiluje ključnim nutrijentima, a sadrži i svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su važne za naše zdravlje. Osim toga, ova hranjiva namirnica je dobar izvor kvalitetnih ugljikohidrata i nutricionisti je preporučaju osobama koje imaju problema s probavnim smetnjama i nadutošću. Složeni ugljikohidrati koje kvinoja sadrži se, za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, probavljaju puno sporije i na taj način povoljno utječu na rad probavnog sustava, a mogu pomoći i kod mršavljenja. Prednost kvinoje je i u tome što se može dodati u brojna jela, može se jesti kao prilog, a odlična je i kao dodatak raznim salatama.

Iako sadrže ugljikohidrate, ove dvije namirnice trebali bismo jesti jer smanjuju nadutost

Batat

Batat ili slatki krumpir je odlična alternativa drugim namirnicama koje sadrže ugljikohidrate jer ima malo kalorija i puno vlakana što ga čini sjajnim izborom za osobe koje se bore s viškom kilograma. Osim vlakana i dobrih ugljikohidrata, slatki krumpir sadrži i antioksidanse, vitamine A i C te brojne druge važne hranjive tvari stoga ga je svakako dobro uključiti u prehranu.

Iako sadrže ugljikohidrate, ove dvije namirnice trebali bismo jesti jer smanjuju nadutost