Kada se govori o zdravoj prehrani, ugljikohidrati su uglavnom na lošem glasu jer se smatra da izazivaju debljanje i uzrokuju probavne smetnje. Međutim, ugljikohidrati su važan makronutrijent i potrebni su našem tijelu kao primarni izvor energije.
Važno je razlikovati dvije vrste ovog makronutrijenta, a to su jednostavni i složeni ugljikohidrati. Jednostavni ugljikohidrati nalaze se uglavnom u prerađenoj hranu koju bismo trebali izbjegavati, dok su složeni ugljikohidrati važni za naše zdravlje stoga bismo ih trebali uključiti u svoju prehranu.
Postoje brojne hranjive namirnice koje su izvor dobrih ugljikohidrata i vlakana te su važne za pravilan rad probave, a mogu pomoći i kod nadutosti. Prema mišljenju nutricionista, takvu hranu trebali bismo jesti što češće, a osobito se ističu dvije izuzetno zdrave namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate, a ujedno i smanjuju nadutost te sadrže čitav niz drugih nutrijenata koji su važni za pravilno funkcioniranje našeg organizma. O kojim je namirnicama riječ, doznaj u nastavku.
Kvinoja
Kvinoja je vrsta pseudožitarice koja obiluje ključnim nutrijentima, a sadrži i svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su važne za naše zdravlje. Osim toga, ova hranjiva namirnica je dobar izvor kvalitetnih ugljikohidrata i nutricionisti je preporučaju osobama koje imaju problema s probavnim smetnjama i nadutošću. Složeni ugljikohidrati koje kvinoja sadrži se, za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, probavljaju puno sporije i na taj način povoljno utječu na rad probavnog sustava, a mogu pomoći i kod mršavljenja. Prednost kvinoje je i u tome što se može dodati u brojna jela, može se jesti kao prilog, a odlična je i kao dodatak raznim salatama.
Batat
Batat ili slatki krumpir je odlična alternativa drugim namirnicama koje sadrže ugljikohidrate jer ima malo kalorija i puno vlakana što ga čini sjajnim izborom za osobe koje se bore s viškom kilograma. Osim vlakana i dobrih ugljikohidrata, slatki krumpir sadrži i antioksidanse, vitamine A i C te brojne druge važne hranjive tvari stoga ga je svakako dobro uključiti u prehranu.