Masti, ali i vitamini

Jedni je vole, drugi izbjegavaju: 6 stvari koje se događaju tijelu jedeš li slaninu

Slanina je nekima omiljeni narezak, dok je drugi izbjegavaju. Teško je reći tko je u pravu jer slanina ima i prednosti i mana – često sadrži aditive, no ima tu i vitamina. Evo što se događa tijelu kad jedeš slaninu….

wright-brand-bacon-VVtVBLKkrik-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Prekomjerna konzumacija može povećati rizik od srčanih bolesti

Svakodnevna konzumacija mesnih prerađevina pa i slanine može povećati rizik od bolesti srca. Studija objavljena u časopisu Circulation pokazuje da osobe koje redovito jedu slaninu imaju za 42 posto veći rizik od koronarne bolesti srca, ali i povećani rizik za razvoj dijabetesa. Uz to, novo izvješće objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition kazuje da jedenje više od 150 grama prerađenog mesa tjedno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 46 posto (u usporedbi s onima koji uopće ne jedu prerađeno meso).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
4/7