Masti, ali i vitamini

Jedni je vole, drugi izbjegavaju: 6 stvari koje se događaju tijelu jedeš li slaninu

Slanina je nekima omiljeni narezak, dok je drugi izbjegavaju. Teško je reći tko je u pravu jer slanina ima i prednosti i mana – često sadrži aditive, no ima tu i vitamina. Evo što se događa tijelu kad jedeš slaninu….

wright-brand-bacon-VVtVBLKkrik-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Tu su i štetni konzervansi

Slanine se smatra prerađenim mesom što znači da često sadrži aditive i konzervanse. A poznato je da to može imati negativne učinke na zdravlje. Kako navodi Eat This, Not That, natrijev fosfat jedan je od najčešćih aditiva u slanini, a povezuje se s mogućim oštećenjem krvnih žila i bržim starenjem. Natrijev nitrat također se često dodaje (kupovnoj) slanini. On se pak povezuje s povećanim rizikom od raka dojke, debelog crijeva i prostate. Naravno, pažljivim čitanjem deklaracije možeš pronaći proizvođače kod kojih nisu prisutni ovi aditivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
3/7