Obrati pažnju na njih

Neobični simptomi srčanog udara koje ne smiješ ignorirati

Bol i nelagoda u prsima te brzi i nepravilan puls neki su od najčešćih simptoma srčanog udara, no u nastavku saznaj koja su tri suptilna i neobična simptoma na koje moraš obratiti pažnju

srcani-simptomi.jpg
Foto: Pexels

Unatoč svemu što se događa u svijetu, vrlo je važno zapamtiti da su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. I iako smo skloni razmišljati o bolestima srca kao o problemu koji pogađa samo starije odrasle osobe, neki oblici kardiovaskularnih bolesti mogu se pojaviti tijekom djetinjstva.

Image

Napad panike ili srčani udar? Evo što sve trebaš znati o razlikama i sličnostima

A nažalost, sve smo češće svjedoci tome da, što zbog loše prehrane i pušenja, što zbog stresa i užurbanog načina života, problemi sa srcem sve više zahvaćaju i mlađu populaciju, a među njima i srčani udar. Srčani udar, poznat i kao infarkt miokarda, je odumiranje dijela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića, što može dovesti i do smrti ako prekasno reagiramo.

Dobra stvar je što srčani udar možeš prepoznati po nekim simptomima, od kojih su najčešći bol i nelagoda u prsima te brzi i nepravilan puls. No to nisu jedini simptomi, posebno za žene, koje mogu osjetiti i neke suptilnije simptome koji se često pogrešno pripisuju drugim stanjima. Zato smo u nastavku izdvojile tri neobična i suptilna simptoma srčanog udara na koje moraš obratiti pažnju.

Neobičan umor

Jedno je osjećati se iscrpljeno nakon dugog dana na poslu, ali neobičan umor može biti suptilan znak da tvoje srce ne radi kako treba. "Neobičan" umor uključuje nekoliko stvari - osjećaj kao da vježbaš, iako to ne radiš, osjećaj da su ti prsa teška, osjećaj da ostaješ bez daha i otežano disanje (koje se može pojaviti s boli ili bez nje), kao i osjećaj da se lako "uspušeš" radeći jednostavne zadatke, kao što je pospremanje kreveta.

Image
Foto: Pexels

Bol u drugim dijelovima tijela

Srčani udari mogu uzrokovati bol ili osjećaj stezanja u prsima, no moguće je da bol osjećaš negdje drugdje. Prema American Heart Association, srčani udari mogu, osim u prsima, bol uzrokovati i u vratu, čeljusti, ramenima, leđima, trbuhu i rukama. Bol može trajati nekoliko minuta, a mogla bi čak doći i otići. Bez obzira na to, ako osjećaš bol koja nije objašnjena nekim drugim stanjem, svakako se posavjetuj doktorom.

Image
Foto: Pexels

Hladan znoj

Hladan znoj čest je simptom menopauze, pa ga je lako pripisati tome. Međutim, hladan znoj može biti suptilan simptom srčanog udara kod žena, a može se javljati uz neke od sljedećih simptoma - gubitak daha, iznenadno znojenje, katkoća daha (koja se poboljšava kada sjediš i pogoršava kada ležiš) i osjećaj hladnoće. Budući da su iznenadno znojenje i naleti vrućine česti kod žena u menopauzi, obrati pažnju druge simptome srčanog udara. Na primjer, nalet vrućine sam po sebi može biti dobroćudan, ali u kombinaciji s neobičnim umorom i boli u čeljusti mogao bi ukazivati na srčani udar.

Image
Foto: Pexels