Prevencija je ključ

Rak prostate: Pomogni partneru otkriti simptome na vrijeme

Rak prostate je sporo rastući tumor i ima izvrsne prognoze ako se otkrije na vrijeme - no kod uznapredovale bolesti stopa preživljavanja je niska. Zato je izuzetno pravodobno prepoznati o čemu se radi - i reagirati

profimedia-0516375429.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Rak prostate je vrlo čest zloćudni tumor koji se stvara u ovom žlijezdi smještenoj ispod mokraćnog mjehura. Nastaje dakle u prostati, ali može metastazirati na druge organe i tkiva. U usporedbi s drugim karcinomima, rak prostate relativno sporo raste i po tome je specifičan. Zato muškarac može godinama pa i desetljećima živjeti s ovom bolešću, a da toga nije svjestan - tim više što ova vrsta raka ne uzrokuje simptome u početnim stadijima pa ju je teško prepoznati.


Tko može oboljeti?

Rak prostate uglavnom pogađa samo muške osobe starije od 40 godina. Oni koji su u obitelji već imali slučajeve ovog raka moraju biti na povećanom oprezu jer su pod značajno višim rizikom nastanka ove zloćudne bolesti.

Uzrok bolesti

Iako se točan uzrok još ne zna, znanstvenici vjeruju kako se nastanak ove vrste raka može dovesti u vezu s određenim infekcijama, među njima bakterijski prostatitis te virus herpesa, HPV-a i citomegalovirus), ali o tome još nema čvrstih znanstvenih dokaza.

shimmer fallback

Liječenje i prognoza

Rak prostate, ovisno o procjeni liječnika, može se tretirati zračenjem, operacijom odstranjivanja testisa ili pak samo praćenjem uz eventualnu hormonsku terapiju. Stopa preživljavanja je izvrsna kod muškarca kod kojih je rak otkriven u ranom stadiju - i doseže čak do 98%.

Image
Mjesec svjesnosti o raku želuca

Ovo je 10 ranih simptoma raka želuca - nemoj ih ignorirati

S druge strane, ako je bolest uznapredovala, prognoza nije dobra. Zato je rano otkrivanje vrlo važno - muškarcima starijim od 40 godina preporučuje se jednom godišnje obaviti pregled. Nije poznato kako se ovaj rak može prevenirati, ali postoje simptomi na koje valja obratiti pažnju. Ako se tvoj suprug, otac ili drugi član obitelji žali na neke od ovih simptoma, svakako ga uputi liječniku:

Često mokrenje

Kako se zloćudno tkivo širi posljedično se može sužavati mokraćna cijev, a ovo će uzrokovati česti nagon za mokrenjem, osobito noću.

shimmer fallback

Otežano mokrenje

Iz istog razloga, mokrenje može biti otežano pa i bolno ili može peći. Može se dogoditi i da je nemoguće održati normalni mlaz urina, nego mokraća krene pa stane i tako uzrokuje neugodu.

shimmer fallback

Krv u urinu

Valja napomenuti kako krv u urinu može biti simptom i benigne hiperplazije prostate - jer u oba slučaja dolazi do povećanja ove žlijezde koja pritišće mokraćni kanal.

shimmer fallback

Bol u kostima

Riječ je o boli u kostima koja dolazi naglo i zadržava se oko 2 tjedna. Bol najčešće počinje u kralježnici i prelazi u kosti zdjelice, kukove i noge.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.