Trik za nesanicu

Ne možeš zaspati? 4-7-8 tehnika pomoći će ti da utoneš u san za 60 sekundi

Tehnika 4-7-8 utemeljena je na drevnoj meditaciji i metodama usmjerenima na disanje, a što je više prakticiraš postaje učinkovitija, do te mjere da ti omogućuje da zaspiš u roku od minute

pexels-cottonbro-3694016.jpg
Foto: Pexels

Ako se nerijetko mučiš sa spavanjem, a još nisi čula za tehniku 4-7-8, vrijeme je da je upoznaš.

Iza nas je definitivno nekoliko burnih godina, a osim što se nam se život okrenuo naglavačke, mnogi su pretrpjeli udarac u nekim svakodnevnim životnim navikama, posebno u kategoriji spavanja.

Image
Otežavaju ti spavanje

Vjerovala ili ne, zbog ovih 7 navika ne spavaš dobro

U ovom trenutku isprobale bismo bilo koju novu tehniku koja omogućuje bolje spavanje, bilo to madrac za opuštanje ili jedna od brojnih mindfulness aplikacija dostupnih na tržištu. Osim toga, 'kako spavati' ili 'problemi spavanja' neke su od najguglanijih riječi u Google tražilici.

Srećom, nedavno smo naišle na tehniku 4-7-8 i nakon što smo je prakticirale cijeli tjedan - možemo sa sigurnošću reći da je ova tehnika jedan od najlakših i najučinkovitijih trikova za poticanje sna.

Image
Foto: Unsplash

Tehnika 4-7-8 koju je razvio dr. Andrew Weil, specijalist integrativne medicine na Sveučilištu Arizona, utemeljena je na drevnoj meditaciji i tehnikama usmjerenim na disanje.

"To je najbolja metoda koju sam pronašao za rješavanje povratka u san ako se probudite usred noći", rekao je dr. Weil za MedicalNewsToday. "Ključ postizanja promjena koje želite je dosljedno provoditi ovu tehniku tijekom razdoblja od tjedana, mjeseci, pa i godina."

Treba napomenuti da prvih nekoliko puta kada isprobaš tehniku 4-7-8, može potrajati nešto dulje od 60 sekundi da ti pomogne da utoneš u san, ali kao i kod ostalih stvari u životu - praksa će učiniti svoje. Kao što je dr. Weil istaknuo, ideja je da ova tehnika postaje učinkovitija što je više prakticiraš. Također, ako patiš od respiratorne bolesti ili slične bolesti koja utječe na tvoje disanje, provjeri sa svojim liječnikom opće prakse prije nego isprobaš tehniku 4-7-8.

Evo kako prakticirati tehniku 4-7-8:

  • Zauzmi udoban položaj i opusti tijelo
  • Udiši tiho kroz nos 4 sekunde
  • Zadrži dah brojeći 7 sekundi
  • Izdiši kroz usta, ispuštajući šuštanje, 8 sekundi
  • Ponovi ciklus do 4 puta

Dok je potrebno provesti više studija kako bi se utvrdila klinička učinkovitost ove tehnike, anegdotski dokazi pokazuju da tehnika ritmičkog disanja može pomoći u pojačanju osjećaja opuštenosti i smanjenju tjeskobe.

I, kao dodatni bonus, ako si usredotočena na svoje disanje, odvratit ćeš se od drugih stvari (poput uzimanja mobitela u ruke ili nekih drugih misli koje te odvraćaju od spavanja). Probaj se držati ove tehnike tijekom sljedećih tjedana i vjeruj nam na riječ; začas ćeš čvrsto spavati.