
Ovaj slatkasti čaj smanjuje bore i kolesterol, a poboljšava i probavu

Obožavamo različite okuse i mješavine čaja, ali ponekad zaboravimo koje dobrobiti možemo imati od svakog gutljaja. Jedan od favorita posljednjih godina je rooibos čaj, posebno koristan, ali i ukusan napitak koji nam može pomoći u smanjivanju bora, poboljšati probavu i smanjiti kolesterol.
Ovaj čaj dolazi od biljke rooibos porijeklom iz Južne Afrike. Postoji nekoliko stoljeća, te je puno mlađi od tisuću godina stare biljke Camellia sinensis iz koje dobivamo crni i zeleni čaj. Zbog jake crvenkasto-smeđe boje ovaj čaj stručnjaci često nazivaju afričkim crvenim čajem ili čajem od crvenog grma. Također ima nisku razinu tanina (spojevi u čaju koji mu daju gorak okus), što ga čini prirodno slađim od drugih vrsta, a ima pomalo orašasti okus. Osim toga, ne sadrži kofein, tako da se neće izazivati nervozu ili pogoršati nesanicu.
Također, čaj djeluje umirujuće i poboljšava probavu. Istraživanje objavljeno u časopisu
Osim što pomaže kod neugodnih problema u trbuhu, ispijanje rooibos čaja jednostavan je način za smanjenje kolesterola. Istraživanje objavljeno u časopisu
Napitak za lijepo lice
Redovito konzumiranje čaja od rooibosa također može pomoći usporavanju znakova starenja. Bore nastaju kad vaša koža izgubi masnoću i kolagen koji su potrebni da zadrži svoju glatkoću i elastičnost, ali rooibos ima puno enzima i antioksidansa koji mogu pomoći u zadržavanju lijepe strukture kože.
"Visoke razine antioksidansa, cinka i alfa-hidroksi kiselina daju mu sposobnost da smanji gubitak masnoće pod kožom", objasnila je stručnjakinja Theresa Krier. Naravno da ne trebamo odustati od krema ili drugih preparata za njegovanje kože, ali dodavanje ovog čaja svakako može pomoći u brizi o sebi, a usput ćemo uživati u bogatim okusima ovog čaja.

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
