Riješi ih se

Sitne i bitne: Ove svakodnevne navike ne laskaju tvoj figuri

Postoje stvari na koje ne obraćaš pažnju, a uvelike utječu na tebe. Možda si se upravo zbog sitnica na dnevnom planu, povećala za jedan ili dva konfekcijska broja

profimedia-0511240760.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Pokušavaš skinuti onih desetak kilograma koji se čvrsto drže za tvoja bedra i trbuh već toliko dugo da ni ne pamtiš kako je bilo bez njih, a i odjeća u koju si nekada nosila i koju čuvaš u ormaru za vrijeme kada opet budeš manja za jedan ili dva konfekcijska broja totalno je demode i vjerojatno je više nikada nećeš obući.

Play logo
Image
Korak po korak

Pretvori hodanje u pravi trening na ove jednostavne načine

Za mršavljenje su, kao i u svemu ostalome, bitne male stvari. One čine razliku jer ih ponavljaš svakodnevno i ustvari uopće nisu male. Korigiraj svoju svakodnevicu i bit ćeš na dobrom putu da smršaviš. Ne moraš trošiti novac na osobne trenere i specijalnu hranu.

shimmer fallback

Radije ga stavi sa strane pa se, kad postigneš željenu figuru, počasti novim komadima odjeće. U nastavku ti otkrivamo koje su to navike koje debljaju, a sigurne smo da ih nisi svjesna. Riješi ih se jednu po jednu i dugoročno poboljšaj kvalitetu svoga života.

Jedeš previše praznih kalorija

Napravi inventuru u kuhinji pa idući put kada budeš išla u kupnju čitaj deklaracije i vodi računa o kvaliteti hrane koju kupuješ. Ne donosi doma grickalice, polugotova i gotova jela, čokolade i čokoladne namaze (ako im ne možeš odoljeti), a tjesteninu i kruh od bijelog brašna zamijeni integralnim verzijama. Tako ćeš srezati unos praznih ugljikohidrata, a nećeš ni primijetiti da si se nečega odrekla.

Play logo

Piješ kalorije

Glavni napitak u tvom životu trebala bi biti voda. Zaboravi na gazirana pića i umjetne sokove, a alkohol, ako ga konzumiraš svedi na minimum. Tako ćeš još više uživati u čaši vina nakon ručka ili domaćoj slavonskoj rakiji prije njega. Kavu pokušaj piti bez šećera i mlijeka, a čaj sladi medom.

shimmer fallback

Premalo spavaš

Manjak sna deblja. I ne, ne mislimo u nekom prenesenom značenju, nego zaista. Kada si neispavana mijenja se kemija tijela, dolazi do hormonalnog disbalansa u korist grelina - hormona gladi, a na štetu leptina - hormona sitosti. Ako ne spavaš dovoljno i kvalitetno više ćeš osjećati glad, a što je najgore - tijelo će ti žudjeti za nezdravim namirnicama i šećerom jer mu nedostaje energije. Manjak sna također usporava metabolizam i potiče lučenje kortizola. Dovoljno razloga da već večeras poradiš na ovoj stavci, zar ne?

Play logo
shimmer fallback

Po cijele dane sjediš

Ako si poslom vezana za radni stol minimalno osam sati dnevno provedeš sjedeći. Vrlo vjerojatno sjediš i nakon posla, na kauču, na kavi s frendicom, za blagovaonskim stolom. Prema najnovijim saznanjima sjedenje je jednako štetno kao i cigarete. Uvedi u dnevni ritam polusatnu žustru šetnju. Ne možeš ni slutiti koliko ova sitna stvar čini razliku.

shimmer fallback

Ne vježbaš

Tjelesna aktivnost vrlo je važna za zdravlje, a logično i za mršavljenje. Kalorije koje uneseš trebala bi i potrošiti. Toga si svjesna, ali opet ostaješ doma, umjesto da odeš na trening. Stvoreni smo da se krećemo i ono što po tom pitanju napraviš za sebe danas, dobro će ti doći u starosti. Razmišljaj dugoročno.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.