Korak po korak

Pretvori hodanje u pravi trening na ove jednostavne načine

Sve što ti je potrebno za hodanje su udobne tenisice, trenirka, pola sata do sat vremena dnevno. Kao što vidiš, mjesta za izgovor nema

ezequiel-garrido-q2q9l30rrcI-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Hodanje je najjednostavniji, najprirodniji i u posljednje vrijeme najpopularniji način rekreacije. Pritom ne mislimo na lagane šetnjice po kvartu, s noge na nogu, već malo žustriju rekreaciju u kojoj nećeš moći s frendicom pretresti sve aktualnosti i pikanterije iz svakodnevnog života.

shimmer fallback

Naravno, dok ne stekneš kondiciju, a onda će ti tvoj jezik pokazati bolje od sportskog sata u kojoj si zoni i trebaš li "nagaziti" po stazi ili usporiti korak. A nakon što odradite trening, sjednite na kavu ili limunadu i s užitkom nadoknadite što niste mogle pričati dok ste, koračajući, topile kalorije.

Image
Lagano i učinkovito

Koliko kalorija možeš sagorjeti hodanjem? Provjeri potrošnju prema svojoj težini

Sve što ti je potrebno za hodanje su udobne tenisice, trenirka, pola sata do sat ili dva sata dnevno. Kao što vidiš, mjesta za izgovor nema. U nastavku ti otkrivamo kako hodanje pretvoriti u pravi trening i na ovaj način istopiti masnoće i skinuti višak kilograma.

Mijenjaj tempo

Više kalorija sagorjet ćeš žustrim hodanjem, nego sporim, što je logično. Nakon petominutnog zagrijavanja u kojem će razgibati zglobove, hodaj deset minuta najbrže što možeš. Da je najbrže znat ćeš jer nećeš moći pričati dok jurcaš. Nakon tih deset minuta brzog hodanja, okreni se i kreni natrag malo sporijim tempom.

Vodi računa da do startne pozicije postupno usporavaš i na početak dođeš laganim hodom. Svaki put kada budeš radila ovu vježbicu, u tih deset minuta moći ćeš prehodati više i sagorjeti više kalorija. Razvijat ćeš kondiciju i mišiće. Ovaj mini trening prakticiraj usred jednosatne šetnje ili na kraju.

shimmer fallback

Ne zaobilazi brda

Kako bi intenzivirala hodanje, obvezno u svoju rutu uključi brda i stube. Na taj ćeš način aktivirati mišiće na tijelu koji su vjerojatno zasad zanemareni, osobito ako se baviš sjedilačkim poslom. Stube i brda oblikovat će ti stražnjicu, noge i trbuh te pomoći da skineš kilograme i povećaš kapacitet pluća. Po stubama potrči, a brdo, ovisno o tome koliko je, stoički prehodaj.

shimmer fallback

Aktiviraj trbuh

Dok hodaš, obrati pozornost na trbušne mišiće. Fitness trenerica Jenny Abuobaia za Eat This, Not That otkriva kako tijekom hodanja aktivirati trbuh. "Zamislite da vam noge sežu do pupka. Dok se noga pomiče u korak naprijed-natrag, kuk bi ju trebao slijediti. Ovaj lagani zamah kukom, uzrokuje rotaciju trupa i aktivaciju trbušnih mišića", objašnjava za spomenuti portal.

shimmer fallback

Mijenjaj smjer

Mijenjaj smjer, ne samo rutu i brzinu. Hodaj unatrag i bočno i na taj način aktivirat ćeš sve mišiće pa i mozak koji će morati misliti o novim pokretima i prostoru u kojem se kreće. "Promjena smjera dodatno aktivira mozak, pomaže sagorjeti više kalorija i aktivira mišiće koje inače ne koristiš, poput onih na unutarnjoj strani bedara", objašnjava fitness instruktorica.

shimmer fallback

Budi redovita

Pronađi vremena da svaki dan hodaš najmanje pola sata, a bilo bi dobro i sat. Neka ti to postane automatizam i navika koju ne želiš izgubiti. Za dodatnu motivaciju skini aplikaciju ili nabavi sat koji će ti brojati korake, kilometre, kalorije, mjeriti otkucaje srca.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.