Kako provesti post?
Možeš primijeniti jednodnevni post, svakih 15 dana – kada u jednom danu ne uzimaš hranu, te piješ samo vodu, ili post od nekoliko dana (3-7 dana), kada možeš uzimati prirodne voćne sokove, ako je potrebno snažnije čišćenje. Za vrijeme posta srce i krvožilni sustav su manje opterećeni, pospješuje se disanje, a potom i sve stanice organizma se brže i bolje opskrbljuju kisikom, smanjuje se razina kolesterola u krvi, učvršćuju se koža, nestaju migrene, alergije i slično.
Za početak je najlakše da odlučiš jedan svoj slobodni, neradni dan piti samo vodu! Ako će to biti prenaporno, možeš uzeti svježe sokove (koje napraviš sama kod kuće) ili voćku. Nadalje, pij mnogo više tekućine nego inače, čime ćeš pospješiti čišćenje, posebno sustav za probavu te spriječiti isušivanje kože. Vrijeme posta iskoristi za povratak sebi, šetnju prirodom, a kako su srce i krvožilni sustav tada manje opterećeni stanice će se brzo napuniti prijeko potrebnim kisikom. Ukoliko pak ne možeš bez hrane, pokušaj s mini postom da jedan dan ne jedeš ništa poslije ručka.
Za vrijeme posta možeš koristiti prirodne i svježe voćne sokove, pa je sok od jabuke najbolji izbor, jer je osvježavajući tuš za organizam. Jabuka sadrži velike količine pektina koji u organizmu kupi vodu i otrove, pa stoga neki liječnici savjetuju cjelodnevnu dijetu samo s jabučnim sokom. U skandinavskoj mitologiji jabuka je bila voće bogova, a dokazano daje bolji san, smanjuje visoki tlak, pomaže kod vrtoglavice i pretilosti. Jako je važna za njegu zubi, a dobro je sredstvo i za osvježenje daha.
Citrusi kao što su naranče, grejpfruti i limuni uvelike pridonose alkalizaciji i čišćenju kada se jedu sami, cijeli ili u soku. Pa tako malo mlake vode sa svježim sokom od pola iscijeđenog limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu, a riješit će te i mučnine. Samo jedna limunada ubrzat će metabolizam i održati vitku liniju. Svježi grejpfrut je posebno bogat salicilinom kiselinom, koja uklanja kristalizirane kalcijske nakupine u zglobovima, time ublažavajući kostobolju.