Sigurno si već naišla na ove duge crvene stabljike na tržnici ili u supermarketu i pitala se što je to. Vrijeme je da se upoznaš s rabarbarom, vrlo ukusnom, kiselom i aromatičnom biljkom koja je idealna za ljetne deserte.
Rabarbara je trajnica porijeklom iz Sibira. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se već stotinama godina, ali je u kulinarstvu najpopularnija upravo u Europi. Kisele stabljike dozrijevaju u kasno proljeće iako se u supermarketima može kupiti tijekom cijele godine. Kod pripreme rabarbare treba obratiti pozornost da uklonimo sve komadiće listova jer su vrlo otrovni, dok je stabljika potpuno sigurna.
Osim crvenih, često možemo pronaći i ružičaste te zelene stabljike rabarbare, a sve su jednako zdrave jer sadrže fitokemikalije kao što su antrakinoni, antocijani, flavonoidi, tanini i kromoni. Sve su to snažni antioksidansi zbog čega je rabarbara osim u tradicionalnoj medicini vrlo cijenjena i u kozmetici. Stabljike su bogate vitaminom C i vitaminom A te sadrže visoku koncentraciju vitamina K.
Stabljike su vrlo kisele i zbog toga se rabarbara uglavnom priprema s velikim količinama šećera. Često ju možemo vidjeti u tortama, kompotima, sladoledima, štrudlama, juhama, ali i koktelima. Mi smo pronašle četiri ukusna recepta koje ovo ljeto moramo isprobati.