Gastro
Gastro

Bomba vitamina i minerala u slasnom zalogaju: Dinja je simbol ljeta

Bomba vitamina i minerala u slasnom zalogaju: Dinja je simbol ljeta
Samo par kriški osvježavajuće dinje na dan učinit će čuda za ljudski organizam, a mi ti donosimo i pet recepata uz koje ovu voćku možeš uključiti u svaki obrok u danu

Dinja je definitivno povrće koje nedvojbeno simbolizira ljeto. Slatka, osvježavajuća i lagana, dinja je odlična ljetna poslastica koja će te ujedno hidratizirati, nahraniti, ali i zasladiti ti život. Ova zaštitnica ljeta puna je vitamina i minerala bitnih za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma, pa bi ju trebalo jesti što više i što češće.   Inače, dinje originalno potječu iz Azije, gdje su se u prehrani počele koristiti 1000 godina prije nove ere, a na naše su ih prostore donijeli moreplovci iz Afrike. I dok neobičan okus ovog povrća za neke može biti preegzotičan, jedno je sigurno – dinja je riznica zdravlja.  

  Njezina narančasta boja ukazuje na to da je bogata karotenom, snažnim antioksidansom. Iznimno je bogata i vitaminom A i C, a obiluje i kolinom i zeaksantinom, također važnim antioksidansima. S obzirom na to da 90-95 posto sastava dinje čini voda, radi se o idealnom voću za hidrataciju organizma tijekom vrućih ljetnih dana.   Uz sve to, čak i sjemenke dinje sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline.  Sjemenke su jestive te ih se prepuča konzumirati kod bolesti bubrega, osobito kod bubrežnih kamenaca. Također, od dinje se rade i čajevi koji su blagotvorni kod olakšavanja iskašljavanja i začepljenih dišnih puteva.  

  Generalno, dinja ima niz ljekovitih djelovanja, pa tako štiti oči, smanjuje rizik od astme, regulira krvni tlak, štiti od raka, regulira probavu, djeluje protuupalno i štiti kožu i kosu. Također je i vrlo niskokalorična pa ju mogu jesti svi, neovisno o tome paze li na unos kalorija ili ne.   Dinju se preporuča jesti u jutarnjim satima i na prazan želudac, a zbog obilja vlakana i vode prevenira zatvor i pomaže u regulaciji probave, zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz crijeva.  

  Sve su ovo odlični razlozi da već danas svratiš do svoje obližnje tržnice i opskrbiš se ovom zdravom i ukusnom sezonskom namirnicom koja će učiniti čuda za tvoje tijelo. Kako bismo ti olakšale uključivanje dinje u tvoju prehranu, donosimo ti pet jednostavnih i brzih recepata za jela i pića u kojima je upravo ova voćka glavna zvijezda.  

Slatka juha od dinje

Priprema:   Sve sastojke ubaci u blender i dobro izmiksaj. Probaj je li dovoljno slatko, pa po potrebi dodaj još meda. Stavi u hladnjak na barem 30 minuta.  

Sastojci:

1 manja dinja, očišćena i narezana na kockice

120 ml grčkog jogurta

1 žličica svježe ribanog đumbira

1 žličica meda

1/4 žličice muškatnog oraščića

malo soli

Tjestenina s dinjom i pršutom

Priprema:   Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. Pršut usitni na komade željene veličine koji će olakšati jedenje. Dinju nareži na kockice. Sve sastojke stavi u tanjur i prelij maslinovim uljem, limunovim sokom i dodaj začine po ukusu. Na kraju po vrhu stavi malo parmezana.  

Sastojci:

50 g tjestenine

150 g dinje

100 g pršuta

1 šaka rukole

30 g ribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica cijeđenog limuna

sol i papar, po želji

Sangrija od dinje

Priprema:   Dinju razreži na dvije polovice. Jednu polovicu očisti i meso dinje ubaci u blender i izmiksaj dok ne dobiješ tečan sok. Drugu polovicu očisti i nareži na manje kockice. U vrč stavi sok dinje, dodaj dinju narezanu na kockice, vino i mineralnu vodu. Stavi u hladnjak na barem 2-3 sata, da komadići voća pokupe aromu vina. Serviraj hladno.  

Sastojci:

1 srednje velika dinja

150 ml bijelog vina sorte Chardonnay

150 ml mineralne vode

Smoothie od dinje i lubenice

Priprema:   Kockice leda stavi u čistu kuhinjsku krpu i usitni valjkom za tijesto.Stavi sve sastojke u blender i blendaj dok se ne sjedine. Odmah posluži i uživaj u osvježavajućoj aromi.  

Sastojci:

1 šalica dinje, narezane na kockice

1 šalica lubenice, narezane na kockice

1 šalica usitnjenog leda

1 jušna žlica meda (ili po okusu)

Domaći sladoled od dinje

Priprema:   Slatko vrhnje i šećer zagrij do ključanja te miješaj dok se šećer ne rastopi. Ukloni s vatre. Dinju i limunov sok stavi u blender i miksaj dok se ne sjedine. Zatim ulij vrhnje sa šećerom te još malo blendaj. Ulij dobivenu smjesu u posudu i ostavi da se rashladi, a zatim pohrani u zamrzivač da se zamrzne.  

Sastojci:

300 ml domaćeg slatkog vrhnja

100 g smeđeg šećera (ili drugog prirodnog sladila)

1 vrlo zrela dinja, oguljena, bez sjemenki, narezana na kockice

1 limun, iscijeđeni sok