Rabarbara - neobična namirnica idealna za ljetne kolače, sladolede i koktele

Kisela crvena stabljika ove biljke prepuna je antioksidansa, a desertima će dati posebno ugodan miris i još ugodniji okus

Rabarbara - neobična namirnica idealna za ljetne kolače, sladolede i koktele

Sigurno si već naišla na ove duge crvene stabljike na tržnici ili u supermarketu i pitala se što je to. Vrijeme je da se upoznaš s rabarbarom, vrlo ukusnom, kiselom i aromatičnom biljkom koja je idealna za ljetne deserte


Rabarbara je trajnica porijeklom iz Sibira. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se već stotinama godina, ali je u kulinarstvu najpopularnija upravo u Europi. Kisele stabljike dozrijevaju u kasno proljeće iako se u supermarketima može kupiti tijekom cijele godine. Kod pripreme rabarbare treba obratiti pozornost da uklonimo sve komadiće listova jer su vrlo otrovni, dok je stabljika potpuno sigurna. 

Image

Bomba vitamina i minerala u slasnom zalogaju: Dinja je simbol ljeta


Osim crvenih, često možemo pronaći i ružičaste te zelene stabljike rabarbare, a sve su jednako zdrave jer sadrže fitokemikalije kao što su antrakinoni, antocijani, flavonoidi, tanini i kromoni. Sve su to snažni antioksidansi zbog čega je rabarbara osim u tradicionalnoj medicini vrlo cijenjena i u kozmetici. Stabljike su bogate vitaminom C i vitaminom A te sadrže visoku koncentraciju vitamina K.


Stabljike su vrlo kisele i zbog toga se rabarbara uglavnom priprema s velikim količinama šećera. Često ju možemo vidjeti u tortama, kompotima, sladoledima, štrudlama, juhama, ali i koktelima. Mi smo pronašle četiri ukusna recepta koje ovo ljeto moramo isprobati. 

Muffini s rabarbarom


Muffini
Priprema:

1. Pripremi posip za muffine tako što ćeš u posudi pomiješati brašno, šećer, cimet, sol i koricu naranče. Dodaj maslac nasjeckan na kockice i rukama umijesi dok ne dobiješ tijesto koje se jako mrvi. 

2. Pripremi tijesto za muffine tako što ćeš u posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i šećer te narančinu koricu. U smjesu dodaj jaja, mlijeko i dobro promiješaj, a na kraju umiješaj otopljeni maslac. Kada je smjesa gotova, nježno umiješaj rabarbaru. 

3. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalupe za muffine napuni smjesom i dodaj posip. Lagano utisni posip i muffine stavi u pećnicu. Peci oko 15 minuta i ostavi da se dobro ohlade prije posluživanja. Uživaj!


Potrebno ti je:

Posip

  • 1¼ šalice brašna
  • ? šalice smeđeg šećera
  • ¾ žličice cimeta
  • ¼ žličice soli
  • 1 žličica korice naranče
  • 7 žlica maslaca
  • 3 šalice i 2 žlice brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1½ žličica soli
  • 6 žlica maslaca
  • 1¾ šalice šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 žličice narančine kore
  • 1 šalica mlijeka 
  • 3 šalice rabarbare

Koktel s rabarbarom


Koktel:
Postupak:

1. Pripremi sirup od rabarbare tako što ćeš rabarbaru i šećer staviti u posudu i zakuhati. Kada zaključa kuhati još pet minuta. Ostavi da se ohladi i zatim dobro ocijedi.

2. U šejker stavi nekoliko kockica leda i prelij ih sirupom od rabarbare, sokom od naranče, konjakom i dodaj bjelanjak. Sve skupa dobro promućkaj i izlij u čašu. Ukrasi komadićima rabarbare. Uživaj!


Potrebno ti je:

Sirup od rabarbare:

  • 3 stabljike svježe rabarbare
  • 1 šalica šećera
  • 60 mL sirupa od rabarbare
  • 30 mL soka od naranče
  • 60 mL konjaka
  • 1 bjelanjak
  • Rabarbara za ukras
  • Led 

Galetta s jagodama i rabarbarom


Nadjev:
Postupak:

1. Brašno, sol, šećer i koricu pomiješaj te im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Izmiješaj tijesto rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu i zatim dodaj jedno razmućeno jaje. Sve poveži te zatim razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi i sve premjesti u posudu za pečenje.
2. U posebnoj posudi pomiješaj sve sastojke za nadjev. Nadjev pretresi u sredinu tijesta tako da ti ostanu slobodni krajevi. Krajeve prebaci preko nadjeva i premaži vodom te posipaj šećerom. Pitu peci 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. 


Potrebno ti je:

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna 
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 150 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 3 šalice rabarbare nasjeckane na kockice
  • 3 šalice jagoda
  • 100 g smeđeg šećera
  • 66 g šećera
  • 2 žlice soka limuna
  • 1/4 šalice gustina

Sladoled s rabarbarom

Postupak:

Rabarbaru stavi u lonac i skuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Pusti da se ohladi i zatim mikserom istuci slatko vrhnje. Dodaj kondenzirano mlijeko i nastavi miksati. Zatim dodaj rabarbaru i miješaj dok se svi sastojci ne sljube. Prelij smjesu u kalup po želji i stavi u zamrzivač na minimalno šest sati.


Potrebno ti je:

  • 150 g rabarbare
  • 180 mL punomasnog slatkog vrhnja
  • 150 mL kondenziranog mlijeka