Zdravlje
Zdravlje

Rabarbara - neobična namirnica idealna za ljetne kolače, sladolede i koktele

Rabarbara - neobična namirnica idealna za ljetne kolače, sladolede i koktele
Kisela crvena stabljika ove biljke prepuna je antioksidansa, a desertima će dati posebno ugodan miris i još ugodniji okus

Sigurno si već naišla na ove duge crvene stabljike na tržnici ili u supermarketu i pitala se što je to. Vrijeme je da se upoznaš s rabarbarom, vrlo ukusnom, kiselom i aromatičnom biljkom koja je idealna za ljetne deserte  

Rabarbara je trajnica porijeklom iz Sibira. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se već stotinama godina, ali je u kulinarstvu najpopularnija upravo u Europi. Kisele stabljike dozrijevaju u kasno proljeće iako se u supermarketima može kupiti tijekom cijele godine. Kod pripreme rabarbare treba obratiti pozornost da uklonimo sve komadiće listova jer su vrlo otrovni, dok je stabljika potpuno sigurna.    

Osim crvenih, često možemo pronaći i ružičaste te zelene stabljike rabarbare, a sve su jednako zdrave jer sadrže fitokemikalije kao što su antrakinoni, antocijani, flavonoidi, tanini i kromoni. Sve su to snažni antioksidansi zbog čega je rabarbara osim u tradicionalnoj medicini vrlo cijenjena i u kozmetici. Stabljike su bogate vitaminom C i vitaminom A te sadrže visoku koncentraciju vitamina K.  

Stabljike su vrlo kisele i zbog toga se rabarbara uglavnom priprema s velikim količinama šećera. Često ju možemo vidjeti u tortama, kompotima, sladoledima, štrudlama, juhama, ali i koktelima. Mi smo pronašle četiri ukusna recepta koje ovo ljeto moramo isprobati.    

Muffini s rabarbarom

Muffini Priprema: 1. Pripremi posip za muffine tako što ćeš u posudi pomiješati brašno, šećer, cimet, sol i koricu naranče. Dodaj maslac nasjeckan na kockice i rukama umijesi dok ne dobiješ tijesto koje se jako mrvi.  2. Pripremi tijesto za muffine tako što ćeš u posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i šećer te narančinu koricu. U smjesu dodaj jaja, mlijeko i dobro promiješaj, a na kraju umiješaj otopljeni maslac. Kada je smjesa gotova, nježno umiješaj rabarbaru.  3. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalupe za muffine napuni smjesom i dodaj posip. Lagano utisni posip i muffine stavi u pećnicu. Peci oko 15 minuta i ostavi da se dobro ohlade prije posluživanja. Uživaj!

Potrebno ti je: Posip

1¼ šalice brašna

? šalice smeđeg šećera

¾ žličice cimeta

¼ žličice soli

1 žličica korice naranče

7 žlica maslaca

3 šalice i 2 žlice brašna

1 žlica praška za pecivo

1½ žličica soli

6 žlica maslaca

1¾ šalice šećera

1 jaje

2 žumanjka

2 žličice narančine kore

1 šalica mlijeka 

3 šalice rabarbare

Koktel s rabarbarom

Koktel: Postupak: 1. Pripremi sirup od rabarbare tako što ćeš rabarbaru i šećer staviti u posudu i zakuhati. Kada zaključa kuhati još pet minuta. Ostavi da se ohladi i zatim dobro ocijedi. 2. U šejker stavi nekoliko kockica leda i prelij ih sirupom od rabarbare, sokom od naranče, konjakom i dodaj bjelanjak. Sve skupa dobro promućkaj i izlij u čašu. Ukrasi komadićima rabarbare. Uživaj!

Potrebno ti je: Sirup od rabarbare:

3 stabljike svježe rabarbare

1 šalica šećera

60 mL sirupa od rabarbare

30 mL soka od naranče

60 mL konjaka

1 bjelanjak

Rabarbara za ukras

Led 

Galetta s jagodama i rabarbarom

Nadjev: Postupak: 1. Brašno, sol, šećer i koricu pomiješaj te im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Izmiješaj tijesto rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu i zatim dodaj jedno razmućeno jaje. Sve poveži te zatim razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi i sve premjesti u posudu za pečenje. 2. U posebnoj posudi pomiješaj sve sastojke za nadjev. Nadjev pretresi u sredinu tijesta tako da ti ostanu slobodni krajevi. Krajeve prebaci preko nadjeva i premaži vodom te posipaj šećerom. Pitu peci 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva.   

Potrebno ti je: Tijesto:

300 g oštrog brašna 

prstohvat soli

2 žlice šećera u prahu

naribana korica jednog limuna

150 g maslaca

1 veliko jaje

3 šalice rabarbare nasjeckane na kockice

3 šalice jagoda

100 g smeđeg šećera

66 g šećera

2 žlice soka limuna

1/4 šalice gustina

Sladoled s rabarbarom

Postupak: Rabarbaru stavi u lonac i skuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Pusti da se ohladi i zatim mikserom istuci slatko vrhnje. Dodaj kondenzirano mlijeko i nastavi miksati. Zatim dodaj rabarbaru i miješaj dok se svi sastojci ne sljube. Prelij smjesu u kalup po želji i stavi u zamrzivač na minimalno šest sati.

Potrebno ti je:

150 g rabarbare

180 mL punomasnog slatkog vrhnja

150 mL kondenziranog mlijeka