Krumpir - je ipak zdrav. Ima više kalija i od banane, a mi smo pronašle malo drugačije recepte

Krumpir je jedno je od najhranjivijeg povrća na svijetu i, na sreću, još uvijek dostupno većini ljudi

Krumpir - je ipak zdrav. Ima više kalija i od banane, a mi smo pronašle malo drugačije recepte

Zahvaljujući gospodinu Michelu Montignacu, dijetetičaru koji je stvorio jednu od najpopularnijih dijeta ikada - Montignacovu, krumpir se našao na crnoj listi namirnica i desetljećima nije bilo šanse da popravi svoju reputaciju. Montignac ga je nazivao hranom za svinje i tvrdio da ga čovjek uopće ne bi smio jesti. Krumpir mu se zamjerio jer ima visoki glikemijski indeks, mjerilo na temelju kojeg je ovaj Francuz kreirao slavni režim prehrane.

Image

Pečeni krumpir: 7 najvećih pogrešaka koje radiš

Montignacova dijeta zasniva se na kombiniranju namirnica s niskim i visokim glikemijskim indeksom i pažljivom biranju ugljikohidrata. S obzirom na to da u ovom članku nije riječ o Montignacu, već o ispravljanju nepravde nanesene krumpiru, idemo krumpiru osvjetlati obraz. 

Istraživanje objavljeno u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics proučavalo je koje su to najhranjivije namirnice na svijetu i pokazalo se da je krumpir jedna od njih.

Image


(FOTO: Pexels)

"Ono što mnogi ljudi ne znaju je da je krumpir bogat vrijednim nutrijentima, da je riječ o namirnici koja obiluje složenim, visokokvalitetnim ugljikohidratima", kaže nutricionistkinja Constance Brown-Rings za portal Real Simple. Osim toga riječ je i o lako dostupnoj namirnici velikom broju ljudi diljem svijeta pa je i to čini jednom od važnijih.

Krumpir sadrži esencijalne nutrijente uključujući kalij (ima ga više od banane), kalcij, željezo, magnezij, vitamine C, B i E, vlakna i proteine. Imaš li mladi domaći krumpir, ne guli s njega koru. Osim što je ukusna, izuzetno je bogata hranjivim tvarima. 

100 grama krumpira sadrži samo 86 kalorija te dvostruko manje ugljikohidrata, nego kruh. Naravno važno je način na koji ga pripremaš. Kuhani krumpir ili krumpir na pari imat će manje kalorija od krumpirića prženih u ulju. 


Na koncu treba reći da je ovaj skromni gomolj kroz povijest puno puta čovječanstvu sačuvao živu glavu, spašavajući ga od gladi, a danas nam trebaju znanstveni dokazi kao bi ponovno postao dostojan naših tanjura... No, nema veze! Glavno da je on tu - pečen, pržen ili gnječen! U nastavku ti donosimo četiri recepta za krumpir. Dobar tek!

Krumpir salata na grčki način

Postupak: 

Krumpir skuhaj u ljusci (na svaki krumpir stavi malenu, ravnu žličicu soli), pusti da se malo ohladi pa ga prereži na polovice. Nareži luk, usitni začine, dodaj im ulje i limunov sok ili ocat, sol i papar, sve dobro promiješaj i ovim dresingom začini mladi krumpir kojem si dodala kapare i luk. Krumpir voli papar pa slobodno budi široke ruke. Ovu salatu možeš poslužiti i hladnu i toplu. 

Sastojci za 4 osobe

  • desetak malih, mladih krumpira 
  • 2 - 3 mlada luka (zeleni dio ej bitan)
  • kapare
  • jedna ljutika ili manja glavica luka
  • svježi origano
  • nekoliko grančica svježeg peršina
  • svježi kopar
  • sok jednog limuna ili dvije žlice jabučnog octa
  • maslinovo ulje sol i papar

Izrezbareni krumpir iz pećnice

Sastojci za 2 osobe:

4 krumpira srednje veličine 
4 žličice maslinovog ulja
3 žličice maslac
3 režnja češnjaka
svježi timijan
majčina dušica sol i papar
začini

Postupak:

Oguli krumpire i oštrim nožem im napravi utore u koje ćeš dodati začine. U posudi izmiješaj maslinovo ulje, maslac, sitno narezani češnjak i začine te sve zagrijavaj nad vatrom dok se sastojci ne povežu. Potom ih obilno nanesi na krumpir, trudeći se da začini i masnoće uđu u svaki utor u krumpiru. Krumpir posloži na pleh i peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva sat vremena. Možda i više. Ovisno o pećnici. Svakih 20 minuta krumpire prelij otopljenim maslacem. Kada su gotovi, još ih malo posoli i popapri. Serviraj ih uz salatu po želji. 

Krumpir i povrće iz tave

Postupak:

Oguli krumpir i nareži ga na ploske debljine pola centimetra. Na kolutove nareži mrkvu, celer na komade veličine narezanog krumpira, a luk nemoj presitno. Dovoljno je na četvrtine. Češnjak usitni.

Za ovakvu pripremu krumpira idealna je wok tava s poklopcem. Krumpir i ostalo povrće stavi na hladno ulje ili mast, dobro posoli i popapri, promiješaj da se sve obloži uljem i začinima, poklopi i ostavi na srednjoj vatri. Nakon 15 minuta, promiješaj (krumpir sad već ima koricu, a ostalo povrće lagano je karamelizirano) i ostavi da se dalje peče. Jelo je gotovo za ukupno 40-ak mnuta. Pri samome kraju dodaj nasitno narezan peršin, vlasac i češnjak. Uz ovako pripremljen krumpir odlično ide žlica nekog kremastog sira ili kiselo vrhnje i salata. 

Fotografija je ilustrativna.

Sastojci za 2 osobe

  • 4 veća krumpira
  • glavica luka
  • 1 mrkva
  • pola manjeg korijena celera
  • dva češnja češnjaka
  • list peršina
  • vlasac 
  • tri žlice ulja ili masti

Juha od plavog krumpira

Postupak
Luk nareži na sitno i pusti da se zažuti na ulju. Kada postane proziran dodaj na kockice narezan krumpir i pirjaj minutu-dvije pa podlij temeljcem. Dodaj lovorov list i začine te kuhaj dok se krumpir ne skuha. Po potrebi dolijevaj temeljac. Na kraju izvadi lovorov list, dodaj žliicu maslaca (kako bi postigla baršunasti efekt) i juhu izradi štapnim mikserom. Serviraj uz prepečeni kruh. 

Želiš li svoje ukućane ili goste ostaviti bez teksta pripremi im ovu prekrasnu ljubičastu juhu, jednako zadivljujućeg okusa. 

Sastojci za dvije osobe:

  • 4 krumpira
  • glavica ljubičastog luka
  • malo muškatnog oraščića
  • sol, papar
  • timijan
  • lovorov list
  • dvije žlce maslinovog ulja
  • povrtni ili pileći temeljac ili voda