Odmori se

Ovu hranu bi trebala izbjegavati prije spavanja ako se želiš odmoriti

Hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje, ali i na san

toa-heftiba-bcLE7reXFLM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Gricnuti nešto prije spavanja ili ne - vječno pitanje koje nas muči. I dok odlazak na počinak praznog želuca može pojačati lučenje kortizola, odnosno hormona stresa, prejedanje prije spavanja remetit će sa što će nam izazvati stres tijekom idućeg dana.

Play logo
Image
San je važan

Tjeskoba ti remeti san? Ovih pet tehnika može ti pomoći da zaspiš

San je jedan od najvažnijih faktora zdravlja i zato je važno da naša večernja rutina bude pomno isplanirana. To uključuje i večeru, ali i kasnonoćni snack kojemu ne možeš odoljeti. Kao što znamo, otići spavati praznog želuca nije dobro za naše zdravlje, ali isto tako je važno što ćeš odabrati kao posljednji obrok dana.

Stručnjaci preporučuju da izbjegavaš ovih šest vrsta hrane i navika ako se želiš dobro naspavati i kvalitetno završiti, ali i započeti dan. U nastavku donosimo svih šest savjeta, a na tebi je 'samo' da se pokušaš oduprijeti iskušenju nezdrave hrane prije spavanja. Možda na početku neće biti lako, ali promijene u raspoloženju i snu primijetit ćeš već idućeg jutra.

Play logo

Ljuta hrana

Ako si velika ljubiteljica ljute hrane, imamo loše vijesti. Ljuta i začinjena hrana može izazvati žgaravicu čak i nakon što si zaspala, što kao rezultat remeti san. Također je glavni sastojak ljute hrane kapsaicin, spoj koji podiže temperaturu tijela koja bi se prije spavanja trebala spustiti. Zato ljute namirnice sačuvaj za ručak, a ne večeru.

Alkohol

Možda si i sama nekoliko puta posegnula za čašom vina kada nisi mogla zaspati, ali alkohol zapravo ima suprotan učinak. Iako ti u tom trenutku pomaže zaspati, remetit će tvoj san i otežati ti buđenje idućeg jutra. Zato idući put kada ne budeš mogla zaspati bolje broji ovce nego da piješ vino.

Play logo

Masna hrana

Masnu i prerađenu hranu trebala bi izbjegavati i tijekom dana, a posebno prije spavanja. Loše transmasti iz pečene i pržene hrane mogu uzrokovati nesanicu, žgaravicu i druge probleme koji remete san. Ako ne možeš odoljeti masnom zalogaju prije spavanja, neka to bude maslinovo ulje, avokado ili neki drugi izvor zdravijih, nezasićenih masti.

Play logo

Kisela hrana

Kako se noć polako približava, tako bi trebala sve više smiriti kiselinu u želudcu, a ne ju još više rasplamsati kiselom hranom. U kategoriju kisele hrane ne spadaju samo namirnice koje su okusom kisele, nego i razni ugljikohidrati, meso ili pekarski proizvodi.

Gazirana pića

Osim što također izazivaju žgaravicu, gazirana pića imaju jako puno šećera u sebi, a često sadrže i kofein. Za kofein si već naučila da znatno remeti san, pa kao što ne bi pila kavu prije spavanja, nemoj piti niti čajeve koji imaju kofeina, kao ni gazirana slatka pića.

Play logo

Smanji porciju

I da se radi o najzdravijoj superhrani na svijetu, prije spavanja ju ne bi trebala jesti u velikim količinama. Svjesna si da obilan obrok izaziva napuhivanje trbuha, a može također prouzrokovati žgaravicu, pogotovo kada si u ležećem položaju. Ako se jako najedeš prije spavanja, probudit ćeš se baš kao što se probudiš kada zadrijemaš nakon blagdanskog obroka - izgubljena, nervozna i napuhnuta.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.