Bez obzira na mnoga upozorenja i dalje trošimo previše soli, a često čak i kada mislimo da jedemo zdravo kroz mnoge namirnice unosimo previše soli. Hrvati troše tri puta više soli od preporučenih količina ili gotovo šest kilograma soli godišnje po stanovniku. Preporuka je da se dnevno potroši 4 do maksimalno 6 grama, a kod nas se prosječno troši od 12 do 16 grama.
Često se pitamo kako se to događa, ali prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo mnogi proizvodi sadrže puno skrivene soli. Dokazano je da samo tri kriške kruha, koje u prosjeku teže oko 150 grama, sadrže oko tri grama soli što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa soli. Liječnici sve više ističu koliko je štetan unos soli, šećera i masnih kiselina. Visoke količine soli u hrani dovode do visokog tlaka, a on je glavni faktor za stvaranje srčanih bolesti i moždanog udara. No, smanjenje soli u hrani može pomoći i da se lakše izgube kilogrami jer sol potiče zadržavanje tekućine pa se može pojaviti nadutost.
Danas su veliki problem namirnice koje u sebi sadrže skrivenu sol, a mnoge od njih se nalaze na popisima zdrave prehrane. Stoga bi bilo dobro u nastavku provjeriti o kojim se namirnicama radi i barem smanjiti njihovu količinu.
Kruh
Mnogi ljudi jedu kruh nekoliko puta dnevno - s jajima za doručak, sendvič za ručak i kriška za večeru - ali kruh i peciva sadrže velike količine soli. "Ljudi često ne znaju da je kruh pun soli, a proizvođači ga stavljaju radi boljeg okusa. Ako jedeš puno kruha unosiš puno soli u tijelo", objasnio je liječnik Mark Creager za CBS News.
Mesni naresci
"Prerađeni mesni proizvodi su prepuni soli, ali i različiti sirevi su također u ovoj skupini", objašnjava nutricionistkinja Sharon Zarabi za CBS News. Ljubitelji sendviča, salama i šunke trebali li paziti na ravnotežu. Odlučiš li se za ove namirnice onda je važno smanjiti sir i dodati što više povrća", dodaje Zarabi. Umjesto dvije kriške kruha stavi samo jednu ili dodaj zelenu salatu umjesto majoneze ili sličnih dodataka.
Različiti dodaci
Kiseli krastavci, masline, soja umak i slični dodaci puni su soli, objasnila je Zarabi. Kiseli krastavci i slično kiselo povrće može se isprati u vodi kako bi se barem izvana smanjila količina soli. Isto je s maslinama i s drugim dodacima. Soja umak ima oko 800 miligrama soli po žlici. Čak i soja umak s malo soli još uvijek je jako slan i može se razrijediti s vodom. Različiti preljevi za salate također sadrže puno soli.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi izuzetno su zdravi, ali mnogi od njih su dodatno začinjeni. "Orašasti plodovi sadrže zdrave masnoće, ali treba pripaziti na sol koju sadrže", kaže Zarabi. Važno je potražiti neslane orašaste proizvode, slabo posoljene ili s niskim udjelom soli. "Ponekad ne mogu pronaći proizvode bez soli, pa onda ubrusom istrljam sol", kaže dalje.
Juhe
Juhe bi ipak trebale biti domaće. Juhe iz konzerve ili vrećice općenito imaju previše soli, osim ako se ne kupe one na kojima je naglašeno da imaju malo soli. "Najbolje je kuhati i što je više moguće koristiti svježe namirnice te smanjiti sol", kaže nutricionistkinja Dana Hunnes. Smanjivanje količine soli ne znači da jela moraju biti neukusna. Potrebno je 20 do 30 dana da se okusni poljupci priviknu na nove okuse. "No, nakon toga osjetit ćeš pravi okus povrća, voća i žitarica. Njihovu prirodnu slatkoću, orašastost, teksturu, okus. Obično kažem ljudima da je najbolji i najlakši način da smanje unos soli da je jednostavno prestanu konzumirati," dodaje.