Navike i zdravlje

7 stvari koje utječu na naše hormone i rade zbrku u tijelu

Hormoni utječu na naše raspoloženje i zdravlje te je važno znati što stvara hormonalnu neravnotežu

x-sLGYaQ_stMM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kada se osjećamo zbunjeno ili nekako čudno bez nekog posebnog razloga, obično ćemo spomenuti hormone. Njih ćemo navesti kao razlog za te čudne osjećaje, a stručnjaci kažu da ćemo vjerojatno biti u pravu. Hormoni u velikoj mjeri utječu naša tijela, o njima često ovisi naš apetit, spolni nagon, težina, ciklus i još mnogo toga.

Image
Naporne oscilacije

Sve što trebaš znati o hormonalnim promjenama za vrijeme menstruacije

No, hormonska ravnoteža nije nešto što se događa samo od sebe, nego svojim svakodnevnim navikama utječemo na nju. Zato je dobro znati što sve u našoj svakodnevici može utjecati na naše raspoloženje i fizičko stanje.

Ovisnost o slatkišima

"Konzumiranje hrane s previše dodanih šećera izravno je povezano s debljanjem, a višak kilograma može dovesti do toga da vaše tijelo postane otporno na inzulin. Ovo je hormon koji regulira razinu šećera u krvi kako bi stanice dobile potrebnu energiju", objašnjava dr. Holly Phillips za CBS News. Rezultat prevelikog unosa šećera može biti predijabetes ili inzulinska rezistencija, a može doći do razvoja dijabetesa tipa 2.

Stres u večernjim satima

Uobičajeno je da razina hormona stresa kortizola pada kasnije tijekom dana, što nam pomaže da se opustimo i zaspimo. Ali ako u tom periodu postajemo tjeskobni ili napeti znači da će razina kortizola rasti, pa se nećemo moći opustiti i zaspati. Stoga dr. Phillips preporučuje da ublažimo stres u drugom dijelu dana i koristimo različite tehnike za opuštanje.

Image

Česta nesanica

Ovo je začarani krug: nedostatak sna podiže razinu kortizola, a on povećava šećer u krv, a zatim ne možemo spavati. Sve ovo stvara stres i žudnju za nezdravom hranom, kaže Phillips. Stoga je san vrlo važan i ne smijemo zaboraviti da sve moramo učiniti kako bismo bolje spavali.

Kofein u popodnevnim satima

Kortizol je ovdje opet jedan od važnih faktora. Kofein signalizira našem tijelu da pojača proizvodnju kortizola zbog čega se možemo osjećati tjeskobno i imati negativne misli. Dobro je ograničiti kavu na dvije šalice dnevno, a također je važno ne unositi kofein nakon 15 ili 16 sati.

Image
Foto: Pixabay

Nedostatak fizičke aktivnosti

Bez redovitog vježbanja tijelo neće stvarati i osloboditi optimalnu količinu endorfina, kaže Phillips. Endorfin je kemikalija koja se stvara u mozgu i zbog koje se osjećamo pozitivno i sretno. Vježbanje također potiče naš imunološki sustav da funkcionira i povećava razinu spolnih hormona zbog kojih imamo zdrav libido. Što se više krećemo to će tijelo proizvesti više endorfina i bit ćemo sretniji.

Ekstremne dijete

Nagli pad masnoće u tijelu zbog niskokalorične prehrane ili intenzivnog vježbanja smanjuje razinu estrogena što može utjecati na ciklus kod žena, čak ga i zaustaviti. Zato je važno u tijelu imati zdrave količine masnoća.

Image
Foto: Pixabay

Ublažavanje PMS-a slatkom hranom

Ako se žene prije menstruacije osjećaju nervozno i neraspoloženo unos dodatnog šećera će pogoršati simptome. Stoga je važno paziti što unosimo u tijelo tijekom ovog osjetljivog razdoblja.