Unatoč svojoj bijeloj boji, cvjetača je vrlo svestrano povrće bogato vitaminima. Odličan je izvor vitamina C i folata te dobar izvor vlakana i vitamina K. Također je bogata fitokemikalijama i antioksidansima, dva prirodna spoja za koja se smatra da igraju ulogu u prevenciji kroničnih bolesti. Odlična je zamjena za ostale manje hranjive namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata, a njegov blagi okus i nutritivne blagodati cvjetaču su učinili "it" povrćem.
Brojni su restorani i prehrambene tvrtke primijetili potencijal u ovom povrću, a cvjetaču danas možemo pronaći u obliku svega - od njoka, pizze, pa sve do pirea i riže. Moćna je namirnica s brojnim prednostima, a upravo su one razlog zašto bi ju trebala uvrstiti u svoju prehranu.
via Giphy
Smanjuje rizik od upala
Antioksidansi u cvjetači štite stanice od oštećenja i oksidativnog stresa koji dovode do kroničnih bolesti i raznih upalnih procesa. Sustavna upala je u korijenu mnogih metaboličkih poremećaja poput kardiovaskularne bolesti i dijabetesa tipa 2. Kao i drugo voće i povrće, cvjetača sadrži hranjive sastojke i antioksidante koji djeluju protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice u tijelu i izazvati upalu.
(Foto: Unsplash)
Može pomoći u mršavljenju
Cvjetača ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u mršavljenju. Prvo - ima malo kalorija, tako da je možeš pojesti puno, a da odmah ne navučeš višak kilograma. Može poslužiti i kao niskokalorična zamjena za visokokaloričnu hranu, poput riže i brašna.
Kao dobar izvor vlakana, usporava probavu i potiče osjećaj punoće. To može automatski smanjiti broj kalorija koje pojedeš tijekom dana, što je važan čimbenik u kontroli težine. Visoka količina vode još je jedna prednost cvjetače - 92% njezine težine čini voda. Konzumiranje puno niskokaloričnih namirnica
Regulira krvni tlak
Sulforafan, spoj koji se nalazi u cvjetači, također je povezan sa snižavanjem krvnog tlaka, kako pokazuju neka istraživanja. Uz to, brojna su istraživanja također istaknula još neke prednosti povrća poput cvjetače - takvo povrće štiti srce i sprječava bolesti srca i krvnih žila.
(Foto: Unsplash)
Štiti kosti
Cvjetača obiluje vitaminom K, koji je nužan i za mineralnu gustoću kostiju i za zgrušavanje krvi. Niži unos vitamina K povezan je s većim rizikom od frakture kostiju i osteoporoze. Konzumiranje vitamina K može poboljšati zdravlje kostiju poboljšavajući apsorpciju kalcija i sprečavajući izlučivanje kalcija u urinu.
Jača imunitet
Samo jedna porcija obroka koji u sebi sadrži cvjetaču sadrži 100% dnevne vrijednosti vitamina C koji može pomoći u jačanju imuniteta. Vitamin C također može zaštititi tijelo od infekcije, pa čak i potaknuti stvaranje antitijela za borbu protiv bolesti.
Dobra je za kožu i kosu
Studije su pokazale da je sulforafan prisutan u cvjetači efikasan u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem. Zaštitno djelovanje sulforafana brani tijelo od upala izazvanih UV zračenjem i raka kože. Istraživanje objavljeno u Zborniku Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Država pokazuje da je ta zaštita od raka kod ljudi dugotrajna. Osim toga, potiče i rast kose zbog prisutnosti aminokiselina koje sadrže sumpor (ključan za stvaranje keratinskih proteina za kosu) i silicij.