Česta je kod žena

Reagiraj na vrijeme: Tri neuobičajena simptoma urinarne infekcije

Često i otežano mokrenje jedan je od poznatih simptoma urinarne infekcije, no postoje i neki za koje nikada ne bi rekla da ukazuju na ovu zdravstvenu tegobu

sasun-bughdaryan-xWlsYJU4ynE-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Urinarne infekcije vrlo su česte, osobito kod žena. Čak 30 puta češće, nego kod muškaraca. Razlog je anatomija - mokraćna cijev je mnogo kraća kod žena, a uretralni otvor je bliže rektumu, što olakšava bakterijama da uđu u mokraćni trakt i razmnože se te izazovu nerijetko, vrlo bolne tegobe. Ono što dodatno otežava situaciju su ponavljajuće urinarne infekcije - velika je vjerojatnost da će ti se, kada ju jednom "zaradiš", urinarna infekcija vraćati.

Image
Obrati pažnju na njih

Neobični simptomi srčanog udara koje ne smiješ ignorirati

shimmer fallback

Kako bi smanjila rizik da se vrati, poduzmi preventivne mjere - ne zadržavaj mokraću, mokri nakon spolnog odnosa, redovito pij čaj od brusnice i puno vode. vodi računa o higijeni, nosi pamučne gaćice i izbjegavaj bazene. Također, reagiraj što prije, ukoliko osjetiš simptome. To je lako kada ih prepoznaš, no postoje i simptomi koji ne spadaju u uobičajene zaovu tegobu. U nastavku ti otkrivamo tri neuobičajena simptoma urinarnih infekcija.

Bol u predjelu boka i suprapubična bol

Bol tijekom mokrenja nalazi se na popisu tipičnih simptoma urinarne infekcije, no postoje još neke vrste bolova koje mogu ukazivati na nju. Nekomplicirana infekcija mokraćnog sustava može uzrokovati blagu do umjerenu suprapubičnu bol, vrstu boli koju većina pacijenata doživljava kao osjećaj pritiska ili nelagode neposredno iznad pubične kosti.

Također možete osjetiti bol u zdjelici ili grčeve u abdomenu. Tijekom infekcije može se javiti kratkotrajna bol u zdjelici. Također se može pretvoriti u kroničnu bol nakon što se infekcija povuče. Bol u bokovima nastaje kada infekcija zahvati bubrega. Kada se to dogodi, osjetit ćeš stalnu, jaku bol.

shimmer fallback

Umor

Umor je simptom koji može ukazivati na niz stvari, no on je i klasični znak infekcije. Mnoge žene osjete umor prije, nego što se pojave drugi simptomi. Umor ćeš osjetiti, ili nećeš, ovisno o tvom cjelokupnom zdravstvenom stanju, dobi te jačini infekcije.

Ako već imaš oslabljen imunološki sustav zbog zdravstvenog stanja, lijekova ili dobi, veća je vjerojatnost da ćeš osjećati umor u ranoj fazi nekomplicirane urinarne infekcije. Međutim, umor je također znak da se infekcija koja je započela u donjem urinarnom traktu (uretra i mjehur) proširila na bubrege, odnosno zakomplicirala.

shimmer fallback

Dezorijentiranost i vrtoglavica

Ovi simptomi urinarne infekcije češći su kod starijih osoba, no ne znači da se ne mogu pojaviti i kod mlađih. Najvjerojatnije nastaju zbog utjecaja infekcije na imunološki sustav.

Neliječena infekcija mokraćnog sustava samo će se pogoršati, dovesti do ozbiljnijih simptoma i proširiti na bubrege. Osjetiš li neki od ovih simptoma, primjerice umor koji ne prolazi iako si se naspavala i odmorila, posjeti liječnika.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.