Gubitak kilograma je težak i gotovo nikada jednostavan, barem tako svi mislimo. No ipak se često samo radi o dobrim izborima odnosno uravnoteženoj prehrani i onda će rezultati puno lakše stići bez prevelikog razmišljanja. Iako je za mršavljenje vrlo važna fizička aktivnost, najbolje mjesto za početak zdravog života je kuhinja.
Što znači ravnoteža u prehrani? "Uravnotežena prehrana znači da je važno jesti primjerene porcije hrane iz svih skupina jer će tijelo dobiti pravo gorivo", objašnjava nutricionistkinja Lauren Manaker. Kako dalje navodi, u zdravoj prehrani vrlo je važno paziti i na neke kombinacije hrane jer dugoročno neće olakšati mršavljenje, a mogu stovriti i neravnotežu.
Prema Ajurvedi, tradicionalnoj medicini iz Indije, određene kombinacije hrane treba izbjegavati jer izazivaju proturječne kombinacije u probavi i mogu potaknuti debljanje. Prema Healthlineu postoji nekoliko komponenti u namirnicama koje mogu izazvati probleme i treba ih izbjegavati. Na primjer, kada namirnice imaju različite enzime koji stvaraju različite pH vrijednosti ili razinu kiselosti u crijevima. I drugo, namirnice koje imaju različito vrijeme potrebno za probavu te tako izazivaju negativne efekte. Zbog svega ovoga dobro je znati koje kombinacije hrane izazivaju probleme u probavnom sustavu, a time i smanjuju mogućnost mršavljenja.