Neravnoteža u tijelu

Četiri kombinacije hrane koje trebaš izbjegavati ako želiš smršavjeti

Za bolju ravnotežu u tijelu i zdraviju prehranu trebalo bi izbjegavati ove kombinacije hrane, a samim time bit će lakše izgubiti i kilograme

ray-kakte-7QA-Y12cr0E-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Gubitak kilograma je težak i gotovo nikada jednostavan, barem tako svi mislimo. No ipak se često samo radi o dobrim izborima odnosno uravnoteženoj prehrani i onda će rezultati puno lakše stići bez prevelikog razmišljanja. Iako je za mršavljenje vrlo važna fizička aktivnost, najbolje mjesto za početak zdravog života je kuhinja.

Image
Tajno oružje

Zbogom salu oko struka: Tri napitka koja potiču mršavljenje

Što znači ravnoteža u prehrani? "Uravnotežena prehrana znači da je važno jesti primjerene porcije hrane iz svih skupina jer će tijelo dobiti pravo gorivo", objašnjava nutricionistkinja Lauren Manaker. Kako dalje navodi, u zdravoj prehrani vrlo je važno paziti i na neke kombinacije hrane jer dugoročno neće olakšati mršavljenje, a mogu stovriti i neravnotežu.

shimmer fallback

Prema Ajurvedi, tradicionalnoj medicini iz Indije, određene kombinacije hrane treba izbjegavati jer izazivaju proturječne kombinacije u probavi i mogu potaknuti debljanje. Prema Healthlineu postoji nekoliko komponenti u namirnicama koje mogu izazvati probleme i treba ih izbjegavati. Na primjer, kada namirnice imaju različite enzime koji stvaraju različite pH vrijednosti ili razinu kiselosti u crijevima. I drugo, namirnice koje imaju različito vrijeme potrebno za probavu te tako izazivaju negativne efekte. Zbog svega ovoga dobro je znati koje kombinacije hrane izazivaju probleme u probavnom sustavu, a time i smanjuju mogućnost mršavljenja.

Banana i mlijeko

Kada probavni sustav ne funkcionira, onda tijelo ne dobiva gorivo koje treba, a tako se puno teže održava zdrava težina. Kombinacija banane i mlijeka je specifična jer se može dogoditi zatvor. Prema Ajurvedskom Institutu ovo je kombinacija koju treba izbjegavati jer iako obje namirnice hlade i imaju slatki okus njihov je utjecaj na probavu drugačiji. Istraživači iz Instituta objašnjavaju da ove namirnice mogu zbuniti probavni sustav, a to može stvoriti alergije, toksine i neravnotežu u tijelu, piše Eatthis.com

shimmer fallback

Kruh i marmelada

Ovo je mnogim ljudima obavezan doručak u kojem uživaju, ali možda nije tako dobar izbor za početak dana. Ako se kombiniraju dvije namirnice iz iste skupine, na primjer iz skupine ugljikohidrata postoji velika mogućnost da se unese previše odrđenog nutrijetna odnosno premalo drugih.

"Kruh s marmeladom znači da se unose ugljikohidrati s ugljikohidratima. Može se dodati maslac s kikirikijem kako bi se dodali proteini i zdrave masnoće", kaže Manaker. Prevelika konzumacija procesuiranih namirnica bogatih kalorijama može dovesti do povećanja šećera u krvi. Višak kilograma može biti rezultat prevelikog unosa ugljikohidrata jer tijelo višak glukoze pretvara u masnoće.

shimmer fallback

Čips i dip

Iako će ovo svima biti teško za pročitati, čips s različitim umacima može utjecati na debljanje odnosno spriječiti gubitak kilograma. Nažalost, čips i umaci su kombinacija namirnica koja u tijelo donosi visoke razine soli, ali povećava rizik od prejedanja. Zbog nedostatka zdravih masnoća ili proteina tijelo će vrlo brzo opet javiti da je gladno. Nutricionistkinja Lisa Moskovitz objašnjava da preveliki unos kalorija posebno ugljikohidrata i šećera može dovesti do debljanja. Umjesto uobičajenih umaka bolje je čips kombinirati s guacamolom jer će tijelo dobiti najbolju kombinaciju nutrijenata.

shimmer fallback

Zobena kaša i suho voće

U posljednje vrijeme ovo je mnogima omiljeni doručak, ali ovo može biti jedan od glavnih uzroka debljanja. "Zobena kaša i sušeno voće su kombinacija s kojom se unosi malo proteina i masnoće, ali ima dosta vlakana. No ovo može podići razinu šećera u krvi, a tako dolazi do debljanja", kaže Moskovitz. Dodavanje proteina i masnoća poput grčkog jogurta, orašastih plodova i sjemenki mogu stvoriti ravnotežu u ovoj kombinaciji.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.