Gubitak masnih naslaga je često fokus mnogim ljudima zbog estetskih razloga, ali glavni razlog bi trebao biti zdravlje. Masnoća ima različite funkcije u tijelu, uključujući skladištenje energije i regulaciju hormona te je zdravo imati određenu količinu masnoće u tijelu. Potkožno masno tkivo je jedna vrsta masnoće i nalazi neposredno ispod kože na cijelom tijelu, uključujući i trbuh. Druga vrsta masnoća u području trbuha naziva se visceralna masnoća i nalazi se dublje u tijelu jer štiti organe. No istraživanja su povezala povećanu količinu visceralne masnoće s bolestima kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca.
Stoga je vrlo važno izgubiti višak visceralne masnoće zbog zdravlja. Postoji li višak masnoće u području trbuha može se vrlo lako utvrditi mjerenje. Žene ne bi trebale imati veći opseg struka od 90 centimetra, a muškarci od 100 centimetra. Radi se o najužem dijelu struka, iznad pupka, a naravno da brojke mogu varirati jer ljudi mogu biti sitnije, srednje ili krupnije građe, piše Healthline.com.
Kako bi tijelo bilo zdravo, a struk tanak uvijek je najvažnije prvo započeti s promjenama na tanjuru. Za početak treba smanjiti unos šećera i zaslađenih pića, ali i povećati unos proteina. Osim toga, određene namirnice će pomoći da se lakše izgube masnoće na trbuhu, a što treba biti na tanjuru pročitaj u nastavku.
Voće
Voće je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Vlakna poboljšavaju probavu, povećavaju broj dobrih mikroba, ubrzavaju metabolizm i pomažu kod smanjenja krvnog tlaka. Citrusno voće poput naranče, limuna, kivija i limete odličan su izbor antioksidansa, a poboljšat će i probavu. Jabuke, lubenica, grejp i jagode su također vrste voća koje će pomoći da se smanji masnoća na trbuhu . No treba paziti da se ne pretjera s unosom voćem jer iako sadrži mnogo minerala i vitamina, sadrži i puno šećera.
Mahunarke
Mahunarke (grah, leća, soja, slanutak, bob, grašak) su pune proteina, a imaju malo kalorija i masnoća. Sadrže čak 20 do 40% proteina – dvostruko više nego u žitaricama. Protein prisutan u mahunarkama pomaže u izgradnji čiste mišićne mase, ubrzava metabolizam i poboljšava cjelokupnu tjelesnu funkciju. Jednostavno kuhane mahunarke uz povrće kao variva ili prilog su najbolji način konzumiranja.
Riba
Riba je odličan izbor proteina i omega-3 masne kiseline. Proteini pomažu u izgradnji mišićne mase, a omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u tijelu i ubrzavaju metabolizam. Osim toga, smanjenjem upale u tijelu manja je vjerojatnost da će dogoditi debljanje koje je potaknuto upalom i stresom. Iako nećeš pogriješiti koju god ribu odabereš, neke od najzdravijih opcija su losos, srdela, skuša, pastrva i bakalar.
Bademi
Orašasti plodovi poput badema odlični su za produljivanje sitosti jer sadrže zdrave masnoće i proteine. Bademi su također bogati omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju energiju i ubrzavaju metabolizam.
Špinat i drugo zeleno povrće
Povrće poput brokule, kelja, raštike, špinata, ali i rotkvice, mrkve i repe bogato je antioksidansima, mineralima, vitaminima i vlaknima. Ovo povrće može pomoći kod smanjenja masnih naslaga na trbuhu jer povećava osjećaj sitosti, smanjuje upale i poboljšava probavu.
Zobena kaša
Zob je žitarica koje je bogata vlaknima i poboljšava probavu. Sadrži netopljiva vlakna i ugljikohidrate koji smanjuju osjećaj glad i stvaraju energiju. Kod kupovine zobenih pahuljica treba pripaziti da se kupuju one bez dodanih okusa i šećera. Zob je najbolji izvor kalcija među žitaricama, te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju.
Gljive
Prema nekim izvorima, niske razine vitamina D mogu biti povezane s abdominalnom pretilošću. Gljive su dobar izvor vitamina D. Imaju malo kalorija, sadrže puno proteina i vode te su izuzetno ukusne. Mogu se pripremiti jednostavno u juhi, rižotu ili tjestenini ili dodati u salate i sendviče bez velike brige o kalorijama.
Jogurt
Jogurt je pun dobrih bakterija koje pomažu probavi i zdravlju crijeva. U studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, znanstvenici su otkrili da su žene koje su konzumirale probiotike izgubile dvostruko više kilograma u odnosu na one koje ih nisu konzumirale.