Za mirno tijelo i um

Biljni čajevi koji pomažu kod stresa, nesanice i nervoze

Ovih stresnih dana lijekovi za smirenje dobar su nam prijatelji, ali pomoć možemo potražiti i u prirodi

pexels-fotografierende-1793035.jpg
Foto: Pexels

Možemo se složiti da smo svi pod kolektivnim stresom ne samo posljednjih dana nego gotovo cijelu godinu. Ono malo mentalne stabilnosti što nam nije oduzela pandemija vrlo su brzo prisvojili potresi, a kada tome još dodamo poslovne obaveze i brigu oko obitelji, nije ni čudo da mnogi od nas posežu za tabletama za smirenje.

Image
Prije, tijekom i nakon

Psihologinja objasnila kako pomoći djeci da prebrode traumu zbog potresa

Iako su korisne, takve tablete nisu dugoročnije rješenje i osim što se na njih lako navikavamo, mogu stvoriti ovisnost koje se kasnije teško riješiti. Kako bi si pomogle, pomoć smo odlučile potražiti u prirodi.

Ljudi su stoljećima prije lijekova za smirenje doživljavali razne stresne situacije s kojima se nisu mogli nositi sami, a u pomoć im je tada priskočila priroda. Postoje mnoge aktivne tvari koje se nalaze u biljkama koje su svuda oko nas, pa zašto ih ne bi iskoristile u svoju korist.

Prvo što nam pada na pamet kada pomislimo na prirodne lijekove su čajevi. Samo iskustvo pripreme i ispijanja čaja djeluje umirujuće na naš um, a kada tome dodamo i aktivne tvari u njemu dobili smo pravi recept za smirenje. Pasiflora, valerijana i matičnjak već su stoljećima poznati prirodni lijekovi za smirenje, evo kako ih koristiti.

Pasiflora

Jedan od glavnih simptoma stresa je nesanica. Kada ne možemo zaspati kako treba, skraćujemo vrijeme odmora i samim time potpaljujemo stres jer umoran um lako pada pod utjecaj stresne situacije. Prva stvar koju trebaš napraviti kako bi se riješila stresa je dobro se naspavati. Jednom kada si odmorna, lakše ćeš se suočiti sa stresnom situacijom.

Pasiflora je jedan od najboljih prirodnih lijekova za nesanicu, a samim time i smanjenje stresa. Nema sedirajući efekt kao valerijana, ali je jednako efektivna. Nekoliko istraživanja pokazalo je da je pasiflora jednako djelotvorna kao pojedine tablete za smirenje, ali bez nuspojava poput stvaranja ovisnosti.

Čaj od pasiflore pripremi tako što ćeš jednu čajnu žličicu (oko 5 grama) preliti s 250 mililitara vruće vode. Za najbolji učinak, čaj pij tri puta dnevno. Pasiflora nema negativnih nuspojava i zato ju konzumirati mogu svi uzrasti.

Valerijana

Ako se nalaziš pod jako velikim stresom ili te muči strah od potresa, potrebno ti je instantno rješenje koje će te opustiti u trenu. U takvim situacijama posegni za čajem od valerijane.

Valerijana je vrlo snažan sedativ i anksiolitik, ali nema mnogo nuspojava kao tradicionalni lijekovi za smirenje. Također ne izaziva ovisnost, ali može snažno djelovati pa je nikako nemoj konzumirati u kombinaciji s tabletama za smirenje. Jedina ozbiljna posljedica koju valerijana može izazvati je sniženje krvnog tlaka, ali samo ako se konzumira u prevelikim količinama.

Čaj od valerijane pripremi tako što ćeš 2,5 grama čaja preliti s 250 mililitara vruće vode i ostaviti oko 15 minuta. Čaj ima vrlo intenzivan miris i okus tako da ti možda neće odgovarati ako si preosjetljiva na njih. Ublažiti okus možeš dodatkom suhe mente ili kamilice.

Matičnjak

Matičnjak je još jedna biljka koja se koristi već stoljećima za umirivanje tijela i uma. Baš kao i pasiflora, matičnjak će ti pomoći lakše zaspati i tako smanjiti napetost. Matičnjak također smanjuje mučninu, nadutost i ostale probavne probleme koji stres može izazvati. No kod konzumacije čaja od matičnjaka moraš pripaziti. Prevelike količine mogu imati nepovoljan utjecaj na krvni tlak, ali i laksativni učinak.

Čaj od matičnjaka pripremi tako što ćeš 1,5 grama čaja preliti s 250 mililitara vruće vode. Pij ga tri puta dnevno ako imaš problema s nesanicom, ali možeš i manje ako stres nije prevelik.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.