Sočni crveni dio lubenice omiljen nam je obrok za osvježenje tijekom vrućih dana. Pažljivo odstranimo sjemenke, narežemo ga na kockice koje slasno pojedemo, a koru bacimo u smeće. Upravo tako gotovo svi konzumiramo lubenicu, no znaš li da je dio koji završi u smeću zapravo vrlo ukusan i zdrav?
Kora od lubenice je unatoč popularnom mišljenju potpuno jestiva, baš kao i ona njezinog bratića krastavca. U nekim dijelovima svijeta kora se koristi za pripremu raznih slanih jela i curryja, a neki ju čak i kisele. Sočnu unutrašnjost lubenice gotovo 98% čini voda dok je kora nešto gušća i sadrži puno više vlakana. Prehrambena vlakna odlična su za održavanje zdrave probave, ali i reguliranje količine kolesterola u krvi.
Osim što je bogata vlaknima, kora od lubenice sadrži jednu zanimljivu fitokemikaliju, a to je citrulin. Citrulin potiče širenje krvnih žila i tako povećava dotok kisika u mišiće što ga čini odličnim dodatkom prehrani za poboljšanje performansi u teretani, ali i muškaraca u spavaćoj sobi. Citrulin će također pomoći smanjiti tlak osobama koje pate od visokog tlaka.
Još jedan razlog zašto bi trebala dati šansu kori od lubenice je smanjenje otpada, ne samo u smislu manje smeća koje trebaš odnijeti u kantu za smeće, nego i prilika da se prilagodiš filozofiji minimalizma. Suština takve filozofije je iskoristiti svaki dio namirnice koji se može iskoristiti kako bi uštedjela novac, svoje vrijeme, a time i zaštitila okoliš.
U nastavku smo izdvojile nekoliko recepata u kojima je kora od lubenice glavna zvijezda. Od juhe do bombona, sigurno ćeš pronaći recept koji će ti se svidjeti.