Lubenica je kraljica ljeta: Jesi li znala da je odlična u kombinaciji s feta sirom?

Osim što nam gasi žeđ i odličan je dodatak koktelima, lubenica je puna antioksidansa i minerala

Lubenica je kraljica ljeta: Jesi li znala da je odlična u kombinaciji s feta sirom?

Ako pitamo ljude koje im je omiljeno ljetno voće većina će odmah reći lubenica. Obožavaju ju čak i kućni ljubimci, no jesi li znala da lubenica uopće nije voće, nego povrće?

Image

Borovnice - sve što trebaš znati o ovim ljekovitim super bobicama


Baš kao i tikve i bundeva, lubenica spada u povrće, no zbog svojeg slatkog okusa često ju nazivamo voćem i kombiniramo s ostalim sočnim voćkama u salati. Jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki, lubenica je podrijetlom iz tropske Afrike. Osim zeleno crvene lubenice kakvu najbolje poznajemo, postoji niz šarenih lubenica, od bijele, žute do narančaste


Lubenica ima izrazito visok udio vode tako da je odlična za ugasiti žeđ, ali i za naše bubrege. Prepuna je antioksidansa koji štite naše stanice od oksidativnog stresa, vitamina A, C i B6 koji pomažu u kontroli normalnog rada srca i citrulina, fitokemikalije koja opušta krvne žile i time može povećati libido. Iako smo često čule da bi trebale očistiti sjemenke prije konzumiranja, one su zapravo vrlo zdrave i u nekim dijelovima svijeta se pržene jedu kao grickalice. Sadrže mnogo magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala.

U supermarketima ovih dana možemo pronaći okrugle i duguljaste lubenice, ali i mini inačice koje su idealne ako ne želiš nositi nekoliko kila lubenice doma. No u supermarketima možemo vidjeti i mnogo ljudi koji lupkaju, kuckaju i diraju lubenice u potrazi za savršenom. Kako bi razumjela što koji zvuk, boja i oblik znače, donosimo kratki vodič.


Lubenica koja je duguljastija oblikom bit će više vodenasta od okruglih lubenica koje su mnogo slađe. Ako se na njoj još nalazi peteljka, može ti reći koliko je lubenica zrela. Smeđa i osušena peteljka govori nam da je lubenica zrela, dok je zelena peteljka znak da je prerano ubrana. Zrele i slatke lubenice trebale bi imati žućkasti 'trbuščić' s jedne strane i ako ju lupkaš, ne bi trebala zvučati tupo nego zvonko.

Sada kada znaš odabrati sočnu i slatku lubenicu, vrijeme je za pripremu finog koktela, sladoleda ili čak salate.

Sladoled od lubenice


Postupak:

1. Nasjeckanu lubenicu stavi u blender, dodaj sok limete i med. Blendaj oko jedne minute.
2. Smjesu procijedi kroz sito i prelij u kalupe za sladoled.
3. Kalupe stavi u zamrzivač i pričekaj minimalno šest sati. Uživaj!



Potrebno ti je:   

  • 4 šalice lubenice, nasjeckane na kockice
  • Sok jedne limete
  • 2 žlice meda

Margarita s lubenicom


Postupak:

1. Lubenicu očisti od sjemenki i dobro usitni u blenderu. Ako ne voliš komadiće lubenice u koktelu, procijedi ju kroz sito. 
2. Rub čaše za koktel prođi kriškom limete i pažljivo umoči u morsku sol.
3. U šejker za koktele stavi leda i dodaj sve sastojke. Dobro promućkaj nekoliko puta.
4. U čašu koju si pripremila stavi led, ulij koktel i ukrasi kriškom limete i lubenice. Uzdravlje!


Potrebno ti je:   

  • 60 mL soka od lubenice
  • 30 mL soka od limete
  • 45 mL tekile
  • Sol
  • Kriška limete
  • Kriška lubenice

Salata s lubenicom i feta sirom


Postupak:

1. U posudi pomiješaj maslinovo ulje, sok limuna, koricu limuna i nasjeckane svježe začine.
2. U istu posudu dodaj kockice lubenice i dobro promiješaj. 
3. Na kraju dodaj feta sir, rukolu i papar te sol po želji. Sve dobro promiješaj i posluži hladno. Dobar tek!


Potrebno ti je:   

  • 4 šalice lubenice, nasjeckane na kockice
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 1/4 šalice svježe mente
  • 1/4 šalice svježeg bosiljka
  • 120 g feta sira
  • 3 šalice rukole
  • Papar
  • Sol