Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti

Ukiseljena, ušećerena ili jednostavno kao dio salate, kora od lubenice zdrava je namirnica koju gotovo svi zanemarujemo i bacamo. Nauči kako ju iskoristiti i smanjiti otpad u kuhinji

Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti

Ukiseljena kora od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na štapiće ili kockice. 
2. Koru od lubenice kuhaj u posoljenoj vodi dok ne omekša, oko četiri minute.
3. U drugoj posudi pomiješaj sol, šećer, jabučni ocat, vodu i dodaj sjemenke gorušice, grančicu kopra i papar u zrnu. Zakuhaj dok se sav šećer ne otopi, oko 15 minuta. Ostavi da se malo ohladi.
4. U sterilizirane staklenke stavi kuhanu koru od lubenice, prekrij ju mješavinom koju si zakuhala i dobro zatvori. Ostavi nekoliko dana u hladnjaku prije konzumacije. 

Ukiseljena kora od lubenice odličan je dodatak salatama, ali i kao prilog uz mnoga jela. U hladnjaku može stajati i do tri tjedna. Po želji možeš zamijeniti ili dodati začine koje voliš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Potrebno ti je:   

  • kora od pola kilograma lubenice
  • 2 žlice soli 
  • 1 šalica šećera 
  • 1 šalica jabučnog octa 
  • 1 šalica vode 
  • 1 žličica sjemenki gorušice 
  • 1 grančica kopra 
  • 1 žličica papar u zrnu
2/4