Ukiseljena kora od lubenice
Postupak:
1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na štapiće ili kockice.
2. Koru od lubenice kuhaj u posoljenoj vodi dok ne omekša, oko četiri minute.
3. U drugoj posudi pomiješaj sol, šećer, jabučni ocat, vodu i dodaj sjemenke gorušice, grančicu kopra i papar u zrnu. Zakuhaj dok se sav šećer ne otopi, oko 15 minuta. Ostavi da se malo ohladi.
4. U sterilizirane staklenke stavi kuhanu koru od lubenice, prekrij ju mješavinom koju si zakuhala i dobro zatvori. Ostavi nekoliko dana u hladnjaku prije konzumacije.
Ukiseljena kora od lubenice odličan je dodatak salatama, ali i kao prilog uz mnoga jela. U hladnjaku može stajati i do tri tjedna. Po želji možeš zamijeniti ili dodati začine koje voliš.
Potrebno ti je:
- kora od pola kilograma lubenice
- 2 žlice soli
- 1 šalica šećera
- 1 šalica jabučnog octa
- 1 šalica vode
- 1 žličica sjemenki gorušice
- 1 grančica kopra
- 1 žličica papar u zrnu