Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti

Ukiseljena, ušećerena ili jednostavno kao dio salate, kora od lubenice zdrava je namirnica koju gotovo svi zanemarujemo i bacamo. Nauči kako ju iskoristiti i smanjiti otpad u kuhinji

Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti
VOYO logo

Sočni crveni dio lubenice omiljen nam je obrok za osvježenje tijekom vrućih dana. Pažljivo odstranimo sjemenke, narežemo ga na kockice koje slasno pojedemo, a koru bacimo u smeće. Upravo tako gotovo svi konzumiramo lubenicu, no znaš li da je dio koji završi u smeću zapravo vrlo ukusan i zdrav?

Image

Lubenica je kraljica ljeta: Jesi li znala da je odlična u kombinaciji s feta sirom?


Kora od lubenice je unatoč popularnom mišljenju potpuno jestiva, baš kao i ona njezinog bratića krastavca. U nekim dijelovima svijeta kora se koristi za pripremu raznih slanih jela i curryja, a neki ju čak i kisele. Sočnu unutrašnjost lubenice gotovo 98% čini voda dok je kora nešto gušća i sadrži puno više vlakana. Prehrambena vlakna odlična su za održavanje zdrave probave, ali i reguliranje količine kolesterola u krvi


Osim što je bogata vlaknima, kora od lubenice sadrži jednu zanimljivu fitokemikaliju, a to je citrulin. Citrulin potiče širenje krvnih žila i tako povećava dotok kisika u mišiće što ga čini odličnim dodatkom prehrani za poboljšanje performansi u teretani, ali i muškaraca u spavaćoj sobi. Citrulin će također pomoći smanjiti tlak osobama koje pate od visokog tlaka. 

Još jedan razlog zašto bi trebala dati šansu kori od lubenice je smanjenje otpada, ne samo u smislu manje smeća koje trebaš odnijeti u kantu za smeće, nego i prilika da se prilagodiš filozofiji minimalizma. Suština takve filozofije je iskoristiti svaki dio namirnice koji se može iskoristiti kako bi uštedjela novac, svoje vrijeme, a time i zaštitila okoliš


U nastavku smo izdvojile nekoliko recepata u kojima je kora od lubenice glavna zvijezda. Od juhe do bombona, sigurno ćeš pronaći recept koji će ti se svidjeti. 

Ukiseljena kora od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na štapiće ili kockice. 
2. Koru od lubenice kuhaj u posoljenoj vodi dok ne omekša, oko četiri minute.
3. U drugoj posudi pomiješaj sol, šećer, jabučni ocat, vodu i dodaj sjemenke gorušice, grančicu kopra i papar u zrnu. Zakuhaj dok se sav šećer ne otopi, oko 15 minuta. Ostavi da se malo ohladi.
4. U sterilizirane staklenke stavi kuhanu koru od lubenice, prekrij ju mješavinom koju si zakuhala i dobro zatvori. Ostavi nekoliko dana u hladnjaku prije konzumacije. 

Ukiseljena kora od lubenice odličan je dodatak salatama, ali i kao prilog uz mnoga jela. U hladnjaku može stajati i do tri tjedna. Po želji možeš zamijeniti ili dodati začine koje voliš. 


Potrebno ti je:   

  • kora od pola kilograma lubenice
  • 2 žlice soli 
  • 1 šalica šećera 
  • 1 šalica jabučnog octa 
  • 1 šalica vode 
  • 1 žličica sjemenki gorušice 
  • 1 grančica kopra 
  • 1 žličica papar u zrnu

Kandirana kora od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na male štapiće ili kockice. 
2. Koru od lubenice dodaj u vruću vodu i kuhaj oko pet minuta. Dobro ocijedi. 
3. Pomiješaj četiri šalice vode i sol. Kada se kora od lubenice ohladi, prelij ju ovom mješavinom i ostavi da stoji oko šest sati.
4. Nakon šest sati ocijedi koru i nekoliko puta isperi čistom vodom. 
5. Ispranu koru od lubenice prelij hladnom vodom i zakuhaj dok ne bude mekana, dobro ocijedi.
6. U posebnoj posudi pomiješaj 300 mL vode, dvije šalice šećera i koricu jednog limuna. Kuhaj dok smjesa ne formira meku kuglicu kada ju kapneš u hladnu vodu. 
7. U smjesu ubaci kuhanu koru od lubenice i kuhaj dok kora ne postane prozirna. Jednom kada je gotova, svaki komadić ubaci u šećer dok potpuno ne prekrije koru i stavi na papirnati ručnik da se ohladi. 

Za pripremu ovog deserta najbolje je koristiti nešto mesnatije kore od lubenice kako se ne bi potpuno raskuhale i raspale.


Potrebno ti je:   

  • 4 šalice kore od lubenice
  • 4 šalice
  • 1/4 šalice soli
  • 300 mL vode
  • 2 šalice šećera + za posip 
  • 1 limun

Hladna juha od krastavca i kore od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore. Oguli i krastavac te ga nareži na kockice. 
2. Koru od lubenice, krastavac, jogurt i očišćeni češnjak stavi u blender i dodaj sok limuna, kopar, maslinovo ulje te soli i papra po potrebi. Sve dobro izblendaj. 
3. Juhu posluži u zdjelici i za ukras dodaj grančicu kopra. 

Ako želiš da ova osvježavajuća juha bude još kremastija dodaj malo avokada u blender. 


Potrebno ti je:   

  • 1 veća kriška kore od lubenice
  • 1 manji krastavac
  • 200 ml jogurta
  • 1 do 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 grančica kopra
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • Papar
  • Sol