Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti

Ukiseljena, ušećerena ili jednostavno kao dio salate, kora od lubenice zdrava je namirnica koju gotovo svi zanemarujemo i bacamo. Nauči kako ju iskoristiti i smanjiti otpad u kuhinji

Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti

Sočni crveni dio lubenice omiljen nam je obrok za osvježenje tijekom vrućih dana. Pažljivo odstranimo sjemenke, narežemo ga na kockice koje slasno pojedemo, a koru bacimo u smeće. Upravo tako gotovo svi konzumiramo lubenicu, no znaš li da je dio koji završi u smeću zapravo vrlo ukusan i zdrav?

Image

Lubenica je kraljica ljeta: Jesi li znala da je odlična u kombinaciji s feta sirom?


Kora od lubenice je unatoč popularnom mišljenju potpuno jestiva, baš kao i ona njezinog bratića krastavca. U nekim dijelovima svijeta kora se koristi za pripremu raznih slanih jela i curryja, a neki ju čak i kisele. Sočnu unutrašnjost lubenice gotovo 98% čini voda dok je kora nešto gušća i sadrži puno više vlakana. Prehrambena vlakna odlična su za održavanje zdrave probave, ali i reguliranje količine kolesterola u krvi


Osim što je bogata vlaknima, kora od lubenice sadrži jednu zanimljivu fitokemikaliju, a to je citrulin. Citrulin potiče širenje krvnih žila i tako povećava dotok kisika u mišiće što ga čini odličnim dodatkom prehrani za poboljšanje performansi u teretani, ali i muškaraca u spavaćoj sobi. Citrulin će također pomoći smanjiti tlak osobama koje pate od visokog tlaka. 

Još jedan razlog zašto bi trebala dati šansu kori od lubenice je smanjenje otpada, ne samo u smislu manje smeća koje trebaš odnijeti u kantu za smeće, nego i prilika da se prilagodiš filozofiji minimalizma. Suština takve filozofije je iskoristiti svaki dio namirnice koji se može iskoristiti kako bi uštedjela novac, svoje vrijeme, a time i zaštitila okoliš


U nastavku smo izdvojile nekoliko recepata u kojima je kora od lubenice glavna zvijezda. Od juhe do bombona, sigurno ćeš pronaći recept koji će ti se svidjeti. 

Ukiseljena kora od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na štapiće ili kockice. 
2. Koru od lubenice kuhaj u posoljenoj vodi dok ne omekša, oko četiri minute.
3. U drugoj posudi pomiješaj sol, šećer, jabučni ocat, vodu i dodaj sjemenke gorušice, grančicu kopra i papar u zrnu. Zakuhaj dok se sav šećer ne otopi, oko 15 minuta. Ostavi da se malo ohladi.
4. U sterilizirane staklenke stavi kuhanu koru od lubenice, prekrij ju mješavinom koju si zakuhala i dobro zatvori. Ostavi nekoliko dana u hladnjaku prije konzumacije. 

Ukiseljena kora od lubenice odličan je dodatak salatama, ali i kao prilog uz mnoga jela. U hladnjaku može stajati i do tri tjedna. Po želji možeš zamijeniti ili dodati začine koje voliš. 


Potrebno ti je:   

  • kora od pola kilograma lubenice
  • 2 žlice soli 
  • 1 šalica šećera 
  • 1 šalica jabučnog octa 
  • 1 šalica vode 
  • 1 žličica sjemenki gorušice 
  • 1 grančica kopra 
  • 1 žličica papar u zrnu

Kandirana kora od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na male štapiće ili kockice. 
2. Koru od lubenice dodaj u vruću vodu i kuhaj oko pet minuta. Dobro ocijedi. 
3. Pomiješaj četiri šalice vode i sol. Kada se kora od lubenice ohladi, prelij ju ovom mješavinom i ostavi da stoji oko šest sati.
4. Nakon šest sati ocijedi koru i nekoliko puta isperi čistom vodom. 
5. Ispranu koru od lubenice prelij hladnom vodom i zakuhaj dok ne bude mekana, dobro ocijedi.
6. U posebnoj posudi pomiješaj 300 mL vode, dvije šalice šećera i koricu jednog limuna. Kuhaj dok smjesa ne formira meku kuglicu kada ju kapneš u hladnu vodu. 
7. U smjesu ubaci kuhanu koru od lubenice i kuhaj dok kora ne postane prozirna. Jednom kada je gotova, svaki komadić ubaci u šećer dok potpuno ne prekrije koru i stavi na papirnati ručnik da se ohladi. 

Za pripremu ovog deserta najbolje je koristiti nešto mesnatije kore od lubenice kako se ne bi potpuno raskuhale i raspale.


Potrebno ti je:   

  • 4 šalice kore od lubenice
  • 4 šalice
  • 1/4 šalice soli
  • 300 mL vode
  • 2 šalice šećera + za posip 
  • 1 limun

Hladna juha od krastavca i kore od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore. Oguli i krastavac te ga nareži na kockice. 
2. Koru od lubenice, krastavac, jogurt i očišćeni češnjak stavi u blender i dodaj sok limuna, kopar, maslinovo ulje te soli i papra po potrebi. Sve dobro izblendaj. 
3. Juhu posluži u zdjelici i za ukras dodaj grančicu kopra. 

Ako želiš da ova osvježavajuća juha bude još kremastija dodaj malo avokada u blender. 


Potrebno ti je:   

  • 1 veća kriška kore od lubenice
  • 1 manji krastavac
  • 200 ml jogurta
  • 1 do 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 grančica kopra
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • Papar
  • Sol